Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

BBC en P2P Next testen HD BitTorrent video streaming


Remco Bron
Remco Bron
BBC en P2P Next testen HD BitTorrent video...

Het door de EU gesponsorde P2P Next project is gestart met het streamen van BBC video content in de volledige 1080 HD kwaliteit via BitTorrent. Het project heeft een aflevering van de BBC R&D TV gepubliceerd waar de aflevering in zowel 480P als in 1080P full HD kwaliteit kan worden gestreamed. Er moet hiervoor wel een plugin worden ge?nstalleerd die op dit moment alleen voor Windows beschikbaar is.

Partners
P2P Next werkt sinds begin 2008 aan de BitTorrent (peer to peer) streaming technologie. Het project heeft van de EU maar liefst $14 miljoen euro ontvangen voor het ontwikkelen van deze technologie. De BBC heeft zich al vroeg bij het project aangesloten als content partner evenals Pioneer voor de ontwikkeling van de P2P set top-box die later nodig zal zijn.

Illegaal vs. legaal
P2P Next maakt gebruik van de BitTorrent technologie. Dat is dezelfde technologie die vaak gebruikt wordt voor illegale downloads en die gebruikt worden door het recent op de vingers getikte Mininova en The Pirate Bay. Ondanks dit is BitTorrent ook een uitstekende P2P technologie voor de doeleinden van P2P Next: het streamen van live video omdat het niet meer afhankelijk is van ??n server waardoor geen sprake kan zijn van overbelasting van het netwerk. Ook diensten als Joost maakte gebruik van deze technologie.

Snelheid
Het grote nadeel van BitTorrent is altijd snelheid geweest. Wanneer veel mensen hetzelfde kijken en dus ook hetzelfde delen werkt het prima en zijn de snelheden acceptabel. Echter, wanneer het gaat om een minder bekeken item neemt de snelheid af. Dit zijn nog vraagtekens die door P2P Next maar ook door bijvoorbeeld Bram Cohen – de oprichter van BitTorrent Inc. – proberen te tackelen.

Illegale circuit is goed voor de legale ontwikkeling
Het blijft bijzonder om te zien hoe omroepen en in dit geval ook de EU vertrouwen heeft in BitTorrent en dus P2P voor het uitzenden van video. De decentrale werking en de daarbij behorende voordelen zijn belangrijk – maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat juist de opkomst van BitTorrent in het illegale circuit de reden is geweest waarom er op deze technologie wordt door ontwikkeld. Je kan immers met een beetje internetverbinding een film of TV uitzending ook al illegaal downloaden met 2 MB per seconde downloaden; dan moet het voor legale doeleinden toch ook kunnen?

via: NewTeeVee

Show Comments (0)

Comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

?0.50 worth of entertainment
Nieuws

?0.50 worth of entertainment

Entertainment can be cheap, sometimes. Take this 50 cent investment for example, just add some superglue and it will give you – granted mean – laughs for days. The one...

Posted on by Remco Bron
Hoe maak je van Google Trends een screensaver
Nieuws

Hoe maak je van Google Trends een screensaver

Tegenwoordig worden we dagelijks overladen met informatie die constant aan verandering onderhevig is. De mens heeft nog nooit zoveel informatie tot zich kunnen nemen als in dit...

Posted on by Remco Bron