Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Beeld en Geluid gaat videoarchieven doorzoekbaar maken met crowdsourcing


Remco Bron
Remco Bron
Beeld en Geluid gaat videoarchieven...

Vandaag lanceert Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO het annotatiespel voor video Waisda? In spelvorm worden spelers gevraagd trefwoorden aan videomateriaal toe te kennen. Daarmee wil Beeld en Geluid de doorzoekbaarheid van videoarchieven vergroten. Dit initiatief vloeit voort uit het project Beelden voor de Toekomst dat digitalisering en ontsluiting van audiovisueel erfgoed op grote schaal mogelijk moet maken.

Heilige graal
Het goed doorzoekbaar maken van video is nog steeds een heet hangijzer. Inmiddels zijn er al veel verschillende initatieven gestart zoals bijvoorbeeld Blinkx die video op basis van audio indexeert en Viewdle die gezichtsherkenning toepast. De heilige graal is echter nog niet gevonden. Beeld en Geluid wil dus nu spelenderwijs het internettende publiek aan het werk zetten om video doorzoekbaar te maken.

Spelenderwijs
Het spel is gebaseerd op het principe dat er sprake is van een betekenisvolle beschrijving, wanneer meerdere mensen afzonderlijk van elkaar hetzelfde over een mediafragment zeggen. Dit principe wordt onder andere door Google al met succes voor de beschrijving van fotocollecties toegepast. Beeld en Geluid en de KRO zijn de eersten ter wereld die een annotatiespel inzetten om er de beschrijvingen van audiovisuele collecties mee te verrijken.

In het spel zitten ruim 2000 verschillende items ? in totaal bijna 600 uur aan uniek audiovisueel materiaal ? waar het publiek gedurende een periode van zes maanden spelenderwijs beschrijvingen aan kan toevoegen. Het gaat hierbij onder andere om historische Polygoonjournaals van Beeld en Geluid en oude en recente afleveringen van Boer zoekt Vrouw, Spoorloos en Memories van de KRO.

Omdat de speler beschrijft wat er precies in een bepaalde scene te zien of te horen is ? en op welk moment dit het geval is ? zal het spel leiden tot een betere doorzoekbaarheid van het video materiaal. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om snel en nauwkeurig een specifiek fragment uit een video terug te vinden, zonder eerst het hele item te hoeven bekijken of door te spoelen.

Samenwerking
Waisda? is een project van Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO, in het kader van Beelden voor de Toekomst. De ontwikkeling van het spel is in handen van Q42. De Vrije Universiteit Amsterdam geeft in het kader van het Europese onderzoeksprogramma PrestoPRIME aanvullend advies over de verwerking van publieksbeschrijvingen en verbeteringen aan het spel.

Blijf op de hoogte
Het project is te volgen via een weblog en via Twitter. Het projectteam geeft presentaties over Waisda? tijdens het iMMovator Cross Media Caf? ?Digitale Archieven?.

Show Comments (4)

Comments

  • Laureen
    Laureen

    Wat een cool idee!

  • Paulus Veltman
    Paulus Veltman

    Helaas, ook hier loop je weer tegen de Silverlighthobby van de NPO op :-(

  • Remco Bron
    Remco Bron

    Het is inderdaad bijzonder dat ze zo aan Sliverlight blijven hangen, Microsoft heeft zijn voet daar aardig tussen de deur gekregen. Zo sterk zelfs dat de technische mensen bij de NPO (lees: @stekel) volledig ervan overtuigd zijn dat Sliverstream de enige optie is.

  • vibram fivefingers
    vibram fivefingers

    Very interesting post. I liked the first part so much as the information are detailed and clear. This blog always puts such good contents. Thank you for the information. You may also like to visit mine for wedding dresses. You?re welcome. contact me f?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

?0.50 worth of entertainment
Nieuws

?0.50 worth of entertainment

Entertainment can be cheap, sometimes. Take this 50 cent investment for example, just add some superglue and it will give you – granted mean – laughs for days. The one...

Posted on by Remco Bron
Houston,we have Gangnam style
Video

Houston,we have Gangnam style

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik met @woenz en @vincente bij het NASA Johnson Space Center was. Het was een kleine maar erg leuke tussenstop onderweg naar SxSW in...

Posted on by Remco Bron