Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Drie aanbieders van ready-to-air videoreclame vergeleken


Remco Bron
Remco Bron
Drie aanbieders van ready-to-air...

videoreclame op TVVideo is de laatste jaren steeds meer gemeengoed geworden. Hiermee beginnen de prijzen van video ook steeds lager te worden. Had je vroeger een hele crew nodig om een bedrijfsvideo te maken, tegenwoordig heb je aan twee getalenteerde personen met een camera en een Mac genoeg.

Deze trend begint zich ook door te zetten in videoreclame. In het verleden was videoreclame bestemd voor TV en alleen weggelegd voor de grote bedrijven. Maar met de opkomst van internet en daarmee internetvideo is videoreclame voor ieder bedrijf prima te doen.

Maar het kan nog makkelijker. Want met de opkomst van Web 2.0 hoef je videoreclame niet eens meer zelf te maken, die kan je zo kopen. Hoogste tijd voor Zoomz eens een kijkje te nemen bij de wat de aanbieders van deze ready-to-air videoreclames zoals te bieden hebben. We vergelijken drie aanbieders: Spotzer, Spot Runner en XLNTads.

Spotzer logo
Spotzer is een Nederlands bedrijf dat opereert vanuit Amsterdam. Spotzer typeert zichzelf het beste als een advertentiefabriek. Ze produceren een hoog volume aan vooral grappige of memorabele spots die toch vrij generiek zijn en daardoor door verschillende bedrijven bruikbaar zijn. Voor de productie van videoreclame rekent Spotzer op de vrije dagen die freelance videoprofessionals vaak hebben tijdens grotere klussen. Hiermee kunnen ze goedkoop professionele kwaliteit inhuren.

Spotzer heeft inmiddels drie financieringsrondes achter de rug. E?n van de investeerders is de investeringsmaatschappij van niemand minder dan John de Mol. Het bedrag wat de financiers totaal in Spotzer hebben gestoken is onbekend.

De videoreclames worden niet gekocht maar er wordt voor langere tijd een licentie aangeschaft. Hiermee kan Spotzer ??n spot meerdere malen verkopen. De kosten zijn betrekkelijk: tussen de $500 en $1200 per spot voor een exclusieve licentie voor zes maanden.

Logo spot runner
De grootste concurrent van Spotzer is Spot Runner. Spot Runner opereert vanuit Los Angeles en richt zich op de Amerikaanse markt. Dat is direct te merken aan de videoreclames omdat de toon vooral zeer Amerikaans is. De videoreclames van Spot Runner zijn vooral ook minder grappig en erg generiek, terwijl er weer wel professionaliteit afstraalt. Dit zijn typisch videoreclames die gericht zijn op de Amerikaanse kabelnetwerken en niet zozeer op het internet.

De kosten voor de videoreclame zijn relatief laag en kunnen worden aangekocht voor rond de $500. Spot Runner vertelt er niet bij of dit inclusief voice over is.

Logo XLNTads
De laatste in ons rijtje van ready-to-air videoreclame makers is XLNTads. XLNTads heeft een afwijkend model van Spotzer en Spot Runner. Zij zetten vooral in op de kracht van user-generated videoreclames. XLNTads schrijft een wedstrijd uit voor het maken van de leukste videoreclame en laat vervolgens het publiek het werk doen. Deze werkwijze lijkt ge?nspireerd op user-generated reclames van bijvoorbeeld Doritos en GM.

Het voordeel van XLNTads is dat er vaak hele leuke creatieve videoreclames worden gemaakt die heel goed gebruik kunnen worden zowel voor TV als op het internet. XLNTads geeft wel toe dat ze streven naar een netwerk van vaste semi-professionals die geregeld user-generated videoreclames voor ze maakt. Dit is jammer want daarmee vreten ze eigenlijk aan hun eigen business case.

Ondanks dat de XLNTads de videoreclames gratis laat produceren door het publiek en alleen een prijs weggeeft aan de winnaar, is deze vorm van videoreclame inkopen allesbehalve goedkoop. Voor een kleine $75.000 heeft een bedrijf drie maanden lang een abonnement. In die tijd schrijft XLNTads de wedstrijd uit en gaat actief zoeken naar mensen die leuke videoreclames willen maken. Ze maken een schifting van de 10 beste videoreclames die aan de opdrachtgever worden representeert. De maker van de winnende videoreclame wordt beloond door XLNTads met $20.000.

Conclusie
Al deze bedrijven zijn zeker nog in start-up modus en er is in deze markt nog geen 800 pound gorilla opgestaan. Wat het wel laat zien is waar videoreclame naartoe gaat. De snackbar op de hoek kan straks snel en gemakkelijk een videoreclame aankopen, laten inspreken en lanceren op TV en internet. Internetvideo is gemeengoed en daarmee ook videoreclame.

Show Comments (2)

Comments

  • Article version 2 by Rogier S. « Rmc203c2’s Weblog
    Article version 2 by Rogier S. « Rmc203c2’s Weblog

    […] aanbieders van ready-to-air videoreclame vergeleken.? Consulted at the 6th of September, from http://www.zoomz.nl/archief/drie-aanbieders-van-videoreclame-vergeleken/?Spotzer Media Group. ?Ready-to-air commercials.? Consulted at the 10th of September, from […]

  • Zoom.in neemt video advertentiespecialist Adjustables over | zoomz – Alles over internetvideo vanuit een zakelijk perspectief
    Zoom.in neemt video advertentiespecialist Adjustables over | zoomz – Alles over internetvideo vanuit een zakelijk perspectief

    […] Vincent Everts interviewde Jan Riemens eerder vorige week nog over o.a. Zoomin en de toekomstperspectieven. Vorige jaar vergeleek ik de concurrentie van Adjustables. […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

De beste koptelefoon voor hardlopen: AfterShokz Air
Nieuws

De beste koptelefoon voor hardlopen: AfterShokz Air

Ik gebruik al 7 jaar de AfterShokz Air hoofdtelefoon tijdens het hardlopen. Hoogste tijd om er eens eens een review over te schrijven waarom ik er zo tevreden over ben.

Posted on by Remco Bron
Handleiding voor Raspberry Pi in het onderwijs
Nieuws

Handleiding voor Raspberry Pi in het onderwijs

Steeds vaker spreek ik docenten die de?Raspberry Pi in het computer onderwijs gebruiken. De?Raspberry Pi is nu een jaar op de markt en is een eenvoudige ‘computer’...

Posted on by Remco Bron