Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Een ‘viral’ maken? Je slaagt met deze formule…


Remco Bron
Remco Bron
Een ‘viral’ maken? Je slaagt met...

Succes formule voor het maken van viral videoMet Tubemogul kan het succes van een zogenaamde ‘viral’ gemeten worden. Daar blijft het niet bij. Ze doen ook uit de doeken hoe je er zelf een maakt. In het pas gepubliceerde rapport doen ze dat aan de hand van een formule. Uiteraard is succes niet gegarandeerd, maar de formule is toch het bekijken waard.

Dit is hem:

.5C + .15M + .20T + .15P = Succes

Niet te begrijpen natuurlijk, maar het komt neer op het volgende. Als je een viral wilt maken moet die in deze verhoudingen voldoen aan:

50% C = Content en productie: het verhaal, de belichting, regie, etc.
15% M = Metadata: de titel, sleutelwoorden, toelichting, etc.
20% T = Thumbnail: hier komt de bezoeker op af
15% P = Promotie: de marketing

.5C Content en productie
Het belangrijkste van een viral video is de inhoud en de uitvoering. De inhoud moet uniek zijn, alleen daarmee valt een viral video vandaag de dag nog op. Verder moet de uitvoering goed zijn. Daarmee is het niet nodig dat het een professioneel geproduceerde video hoeft te zijn ? al helpt dat wel ? maar er moet van het filmpje afstralen dat er aandacht aan besteed is.

Op deze punten kun je scoren
Humor: Iedereen vindt het leuk om te lachen
Avant-Garde: Zoek de grenzen van het toelaatbare
Talent: Een echt talent is altijd boeiend
Beroemdheden: We blijven ze interessant vinden
Kitsch: Hier vallen alle uitgemolken onderwerpen onder die toch altijd in de aandacht blijven. Bijvoorbeeld dieren en dieren die trucs doe, leuke kinderen, aanstekende muziek, special effects, ongelukken, grappen en natuurlijk een gouwe ouwe: sex!

De moeilijkheid voor de marketeers onder ons die een viral video willen maken is om een onderwerp te kiezen dat populair is maar toch de boodschap kan communiceren. Probeer de juiste verpakking te vinden voor een boodschap en waak voor het maken van een voertuig zonder passagiers. De content van een video moet doen waarvoor het bedoeld is.

.15M Metadata
Dit is een detail dat vaak wordt vergeten, maar verschrikkelijk belangrijk is. Het is bijzonder dat dit zo vaak verkeerd wordt gedaan. Door de juiste metadata toe te voegen kan het publiek de video vinden.

Het is belangrijk om niet alleen een opvallende titel te hebben, maar ook om te zorgen dat de sleutelwoorden (tags) relevant zijn voor de video. Gebruik zoveel sleutelwoorden als mogelijk en verplaats jezelf in de schoenen van het publiek; waar zoeken ze naar?

Iets anders wat niet over het hoofd mag worden gezien is categorisering. Zorg dat de video niet alleen bij een passende categorie is terug te vinden, maar doe ook je huiswerk en zoek naar een categorie die ook populair is.

.20T Thumbnails
Dit is waarschijnlijk het meest vergeten element uit de formule. De thumbnail is het uithangbord van je video.

Vroeger ? en dan hebben we het over 6 maanden geleden ? bepaalden de videosites welke thumbnail je toegewezen kreeg. Tegenwoordig krijg je meestal zelf de keuze uit een aantal thumbnails, of mag je ze zelf een precieze tijd aangeven of zelfs een beeld uploaden.

Een goede thumbnail
Wat is dan een goede thumbnail? Zorg ervoor dat het plaatje bij de video, beschrijving en sleutelwoorden past. Of liever; zoek naar het beeld dat de essentie van de video laat zien. Het loont de moeite hier tijd in te steken en het de eerste keer goed te doen.

Een voorbeeld van de kracht van een thumbnail is deze video van iemand die een topless foto van Britney Spears gebruikte als thumbnail en hierdoor bijna 8 miljoen bezoekers kreeg. Kijk ook eens deze video over de ?war of the thumbnail?.

.15P Promotie
Dit is een element waar vaak juist wel veel aandacht aan wordt besteed, maar als je de rest goed hebt aangepakt kan je hier tijd besparen. Desalniettemin is het altijd goed om de video te promoten.

Het is vooral van belang om een keer goed boven het maaiveld uit te komen. Als de video een keer opvalt wordt deze al snel doorgestuurd of genoemd op weblogs en digg sites. Digg, Reddit, NuJij, GeenRedactie, eKudos en MSN Reporter lenen zich hier uitstekend voor. Ook kan het lonen de video in te sturen naar weblogs maar wees er dan wel zeker van dat de video ook echt leuk is (afzeiken is zo gedaan?maar dat levert ook weer kijkers op!).

Plaats de video ook op YouTube
Het is altijd aan te raden een video op verschillende sites te zetten. De grote namen hierin zijn in Nederland 123Video, YouTube, Google Video, Hyves en Metacafe. Maar kijk ook eens naar sites als Yahoo video, MySpace, Revver, Daily Motion, Veoh, Brightcove, Crackle en Blip.tv.

Aan de slag
Tubemogul heeft nog een aantal mooie voorbeelden van succesvolle viral video?s die ? natuurlijk ? gevolgd zijn met hun eigen tracking systeem.

Internetvideo is een krachtig medium en wordt steeds vaker ingezet voor promotie van producten en diensten. Het cre?eren van een viral video is zeer lucratief. De bovenstaande formule gaat hier zeker toe bijdragen.

Show Comments (7)

Comments

 • PN Interactive » Blog Archive » .5C + .15M + .20T + .15P = Succes
  PN Interactive » Blog Archive » .5C + .15M + .20T + .15P = Succes

  […] this formula by heart: “.5C + .15M + .20T + .15P = Success”. You might want to read this (dutch) article if this formula confuses […]

 • Onthulling: popcorn poppen met een mobiele telefoon is nep! | zoomz – Alles over internetvideo vanuit een zakelijk perspectief
  Onthulling: popcorn poppen met een mobiele telefoon is nep! | zoomz – Alles over internetvideo vanuit een zakelijk perspectief

  […] Zelf ook een viral maken? Gebruik dan deze formule… […]

 • Richard van den Boogaard
  Richard van den Boogaard

  Sinds kort ben ik een power-user geworden van TubeMogul. Behalve multi-upload, ben ik hiermee ook in staat om aan uitgebreide tracking te doen van videoplatformen, zoals bijvoorbeeld YouTube.

  Zie http://www.tinyurl.com/esmeedenters voor een voorbeeld.

 • 1001 Filmpjes
  1001 Filmpjes

  Een heel handig en goed stukje over het maken van virals.
  Ik mis alleen in het overzicht van genoemde sites een van de grote video sites waar je filmpjes kunt delen namelijk 1001Filmpjes.nl

 • BuddyGusto
  BuddyGusto

  Maak gebruik van Facebook bij het opzetten van je viral.
  Facebook maakt gebruik van `likes`waarbij je kunt aangeven iets leuk te vinden van een Facebook vriend.
  Een heel handige manier om een viral op te zetten is gebruik te maken van http://www.buddygusto.com via deze site kun je Facebook likes raten van andere Facebook gebruikers die niet direct je vrienden zijn..
  Je kunt je viral filmpje op Youtube embedden en dit filmpje vervolgens promoten onder Facebook gebruikers via BuddyGusto hierdoor krijgt je viral een groot bereik en zal het snel bekendheid krijgen.

 • Luckie
  Luckie

  I feel so much happier now I udnersntad all this. Thanks!

 • tv
  tv

  Goed artikel, ik begrijp nu veel meer over virals. Bedankt :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Hoe de ANWB mij overhaalde elektrische te gaan rijden
Nieuws

Hoe de ANWB mij overhaalde elektrische te gaan rijden

Toen we starten met Leafplan had ik nooit gedacht dat ik ooit elektrisch zou gaan rijden. Ik was een diesel man, liefst met veel pk’s en newton meters. Mijn volgende auto...

Posted on by Remco Bron
Is dit de oplossing voor de tanks van defensie?
Video

Is dit de oplossing voor de tanks van defensie?

De Nederlandse krijgsmacht heeft eerder dit jaar de tanks de deur uit gedaan vanwege?bezuinigingen. Eerst was er Indonesie als koper maar die deal ging uiteindelijk toch niet...

Posted on by Remco Bron