Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Is er nog redding voor zinkend schip Joost?


Remco Bron
Remco Bron
Is er nog redding voor zinkend schip Joost?

Joost is zinkendeEerder schreven we over de problemen bij multi-miljoen dollar video start-up Joost. De afgelopen weken zoemde het weer over nieuwe mensen, een ontslagronde, nieuwe initiatieven en cijfers. Tijd voor de vraag: hoe gaat het nu moet Joost?

Concurrentie
Het begon met een uitgebreid interview dat Joost CEO Mike Volpi gaf aan Portfolio. Hij gaf volmondig toe dat Joost voorbij was gestreefd door de concurrentie. Strategisch had Joost een rekenfout gemaakt in de videotechniek: ze dachten dat ze de enige waren die hoge kwaliteit video kon streamen en zagen dit als de kip met het gouden ei. Waar ze niet op rekenende waren een aantal updates van Adobe Flash waardoor iedereen dat kunstje opeens kon nadoen.

Hulu
Joost ging er bij lancering vanuit dat de grote Amerikaanse omroepen gebruik gingen maken van hun video streaming techniek. Echter, de omroepen kozen ervoor zelf de controle te houden over de distributie en gezamenlijk de markt te betreden door $100 miljoen te steken in de ontwikkeling van videosite Hulu.
Dit bleek een dubbele tegenslag voor Joost: de omroepen werden geen klant maar ook geen videocontent leverancier. Hiermee kreeg Joost het moeilijk omdat Joost gebruikers massaal afhaakten door het gebrek aan nieuwe videocontent.

De Dirk-Willem van Gulik soap
Terwijl ze dit videocontent probleem probeerden op te lossen waren er opeens personele problemen. Dirk-Willem van Gulik kreeg in januari 2007 ontslag en vertrok naar de BBC. Matt Zelesko die sinds oktober 2007 bij Joost werkzaam was kreeg de functie van Van Gulik. Zelesko kwam van Comcast waar hij haan Fancast werkte. In maart 2008 nam hij Jason Gaedtke aan als Chief Architect en Gabo Mendoza als Chief User-Experience. Beiden zijn ook afkomstig van Comcast en het lijkt er dus op dat Zelesko zijn vriendjesclub mooie functies bij Joost geeft.

Sluiting kantoor Leiden
Het grote verschil is dat deze nieuwe technische mensen vanuit het Joost kantoor in New York werken, terwijl voorheen de gehele technische afdeling vanuit in het kantoor in Leiden werkte. De geruchten dat Joost het kantoor in Leiden zou sluiten werden door CEO Volpi ontkent in een interview met GigaOm. Hij gaf wel toe dat ze meer technische mensen toevoegden aan het team in New York.

Tevens ontkent Volpi in hetzelfde interview de geruchten van een aanstaande ontslagronde. Hij noemt het ?workforce realignment?, een reorganisatie dus. Momenteel werken er 100 mensen bij Joost, dit zijn er ongeveer 35 tot 40 minder dan vorig jaar.

Geen globale focus meer
Deze stappen hebben alles te maken met een hernieuwde focus. Bij lancering lag de focus van Joost op de globale internetmarkt. Nu wordt veel meer de nadruk gelegd op de Amerikaanse, West-Europese en Chinese markten. Er zijn geruchten dat Joost de pijlen vooral gaat richten op de Amerikaanse markt, maar tot nu toe blijven die onbevestigd.

Nieuwe initiatieven
Joost is nu druk bezig met het bedenken hoe ze de concurrentie kunnen overtreffen. De eerste stap wordt een webversie van player. Nu is het alleen mogelijk Joost videocontent te bekijken via de eigen stand-alone software. Straks kan dat dus gewoon via de browser.

Daarnaast proberen ze meer videocontent partners te strikken. Ze streamen momenteel de NCAA basketbal wedstrijden maar moeten meer interessante videocontent zien te krijgen. Anders blijven de benodigde bezoekers weg en komen er geen nieuwe bij.

Tegenvallende cijfers
Op dit moment hebben wereldwijd slechts 6 miljoen mensen de Joost software gedownload. Alleen al in Nederland hebben dus meer mensen naar Peter R. de Vries gekeken. Offici?le cijfers over het aantal actieve gebruikers zijn er niet, maar de geruchten zoemen dat dit rond de 150.000 per maand schommelt. Veel te weinig voor een high-profile start-up als Joost.

Pompen of verzuipen
Joost is momenteel zinkende en er moet heel veel gebeuren willen ze het tij nog keren. De komende maanden zijn cruciaal voor het succes van Joost. Als ze er niet in slagen met een doorslaand succes te komen is het waarschijnlijk einde oefening en kunnen we Joost in het illustere rijtje Webvan, Kozmo.com, Boo.com en GovWorks.com bijschrijven.

Show Comments (5)

Comments

 • Verdwaalde Antagonist
  Verdwaalde Antagonist

  Lijkt wel op een half script voor de sequel van Titanic. Het blijft in ieder geval een holy-god-it’s-another-freakin-iceberg affaire. Het schip is al tijden stuurloos en volgens mij ligt de schipper bij hun allang stoned ergens achterin de kajuit weg te kwijlen. Mag ik dan wel de “I’m king of the world” scene doen in de sequel? Dan komt alles wel weer goed ;)

 • Remco Bron
  Remco Bron

  Die “I’m king of the world” vergelijking is wel een goede. Zo verkondigde Joost ook haar beta vorig jaar. Helaas voor hun is het anders afgelopen.

  Achteraf praten is altijd makkelijk – maar waarschijnlijk zijn ze gewoon te snel en te vroeg gegroeid. De kleine jongens streven ze links en rechts voorbij: Vimeo, Blip.tv, Stage6 ze zijn (of waren) nu allemaal populairder dan Joost.

  Wie blijft er achter met de scherven of valt het nog te redden?

 • woenz
  woenz

  Joost probeert met het verouderde concept van lineaire kanalen een videodienst op internet op te zetten. Dat was altijd al gedoemt te mislukken, want het internet is on-demand. Het lineaire kanaal concept blijft nog enige tijd actief op de gewone televisie, maar ook daar zal het gaan verdwijnen. Kortom: het is altijd al een zinkend schip geweest.

 • » Wat is de invloed van sociale netwerken op televisie? 15-04-2008 RethinkingMedia
  » Wat is de invloed van sociale netwerken op televisie? 15-04-2008 RethinkingMedia

  […] invloed die sociale netwerken hebben op het vinden en bekijken van video & TV content en het gebruik van sociale TV diensten door consumenten. Om de invloed van deze relatief nieuwe manieren van […]

 •   Wat is de invloed van sociale netwerken op televisie? by Martijn Staal.nl
    Wat is de invloed van sociale netwerken op televisie? by Martijn Staal.nl

  […] de invloed die sociale netwerken hebben op het vinden en bekijken van video & TV content en het gebruik van sociale TV diensten door consumenten. Om de invloed van deze relatief nieuwe manieren van […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

5 van mijn favoriete web apps van 2013
Nieuws

5 van mijn favoriete web apps van 2013

Wat zijn de 5 web apps die ik in 2013 het meeste heb gebruikt en echte aanraders vind? Van Wordpress hosting tot het kijken van video; ik zet 5 van mijn favorieten op een rij.

Posted on by Remco Bron
De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass
Nieuws

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass

Zeer indrukwekkende plek om te zijn, vastgelegd met Google Glass.?Er liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in Margraten. Er zijn 8301 graven.Er zijn in een graf 2 onbekende...

Posted on by Remco Bron