Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Joost? Wat was dat ook alweer?


Remco Bron
Remco Bron
Joost? Wat was dat ook alweer?

Het is bijna ondenkbaar dat iets langer dan een jaar geleden iedereen het had over Joost. Het liefdeskind van Niklas Zennstr?m en Janus Friis die eerder Skype en Kazaa hadden verwekt zou komen, zien en overwinnen in de internetvideo arena. Een jaar later moddert Joost verder maar is er nog geen licht aan de horizon.

Blup blup?
Eerder schreef ik al over hoe Joost omging met personeel en vergeleek Joost met de Titanic. Joost mag dan een zinkend schip zijn, ze hebben genoeg geld op het hoofd nog even boven water te houden. Toch kraakt en piept het weer. Dat is vooral te zien aan de PR machine die overuren werkt.

Achilleshiel
Zo kunnen ze maar niet hard genoeg roepen hoeveel content er wel niet te vinden is. Content is altijd de achilleshiel geweest van Joost. Het is eigenlijk een kip en ei verhaal: Joost wou eerst veel kijkers om zo grote partijen te laten betalen om videocontent op hun platform te publiceren. Maar doordat er geen content was zijn de gebruikers nooit gebleven. In de tussentijd ging Hulu er met de videocontent deals vandoor. Joost staat nu met lege handen: niet genoeg gebruikers en geen spannende content.

Paniekvoetbal
Terug naar de PR machine. Want behalve het maandelijkse persbericht wordt er ook paniekvoetbal gespeeld. Zo kreeg Valleywag een e-mail van Kate Larkin (Global Communications Director) vluchtig geschreven op haar Blackberry met de mededeling dat ze uit het roddelcircuit had vernomen dat er stuk zou verschijnen over Joost op Valleywag.


klik voor een vergroting

Nu is Valleywag niet altijd even positief over Joost, maar die lieve Kate had beter moeten weten dan op deze manier met een kritisch weblog om te gaan. Behalve amateurisme laat het ook zien dat Joost van alles probeert om de negatieve publiciteit tegen te gaan.

Joost won’t work
Echter terwijl Kate aan de voorkant brandjes staat te blussen zagen notabene de investeerders aan de stoelpoten. Philippe Dauman de CEO van Viacom zegt nog net niet ronduit dat Joost niet werkt…maar de boodschap is duidelijk:

?We come at Joost or other platforms from the point of view that we cannot predict?nor did we in that case or any other case?predict which ones are going to be hugely successful, moderately successful, which won?t work…?

HD videospeler
Daarnaast lanceert de andere grote investeerder CBS vandaag een nieuwe videospeler waarmee videocontent in HD bekeken kan worden zonder downloads of peer-to-peer technieken. Daarmee worden ze een rechtstreekse concurreert van Joost.

Adobe P2P
Alsof dat nog niet genoeg tegenwind is heeft Adobe aangekondigd dat de nieuwe flash player uitgerust zal zijn met peer-to-peer technologie. Juist; dezelfde soort technologie die Joost gebruikt voor de videocontent en eigenlijk de enige technologie die Joost nog bijzonder maakte (als je de Veoh player niet meerekent).

Is de browser het Walhalla?
Binnenkort lanceert Joost een videospeler die gewoon binnen de browser gebruikt kan worden. Volgens sommigen zou dit Joost kunnen redden maar ik ben bang dat het te laat is. Niklas en Janus moeten echt met iets nieuws en briljants komen willen ze nog een speler worden op de internetvideo markt. Anders blijft het voor Joost pruttelen in de marge en kunnen de heren zich beter met een nieuw project gaan bezighouden. Het semantische web misschien?

Show Comments (3)

Comments

 • Wessel Vasen
  Wessel Vasen

  Al die restricties word ik zo moe van bij Joost. Dan heb je eindelijk interessante content gevonden en mag je het weer niet zien in NL. Dat is voor mij de reden waarom ik Joost links laat liggen.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Wessel: Ik voel met je mee! Denk je dat Joost de fout heeft gemaakt door wereldwijd te lanceren? Hulu is bijvoorbeeld alleen in Amerika bereikbaar…hard Joost dat met de content misschien ook moeten doen?

  Zou er voor jou iets veranderen als Joost met een webversie komt?

 • Wessel Vasen
  Wessel Vasen

  Een webversie sluit in ieder geval beter aan bij de belevingswereld van Youtube-gebruikers en gebruikers van ‘illegale’ streaming DivX-sites. Een hele applicatie opstarten is niet meer van deze tijd. En waarom mag ik toch niet naar een kookprogramma van tv4 .se kijken? Dat gaan ze toch niet verkopen aan het buitenland en vind ik juist leuke content!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Yahoo komt alvast met een jaaroverzicht
Nieuws

Yahoo komt alvast met een jaaroverzicht

Yahoo! verwacht dat er niets spannends meer gaat gebeuren in december of dat de wereld op 21-12-12 vergaat en ze er daarom vroeg bij moeten zijn met een ‘Year in...

Posted on by Remco Bron
Running #throughglass
Nieuws

Running #throughglass

Het is opvallend hoe gemakkelijk ik Google Glass op kan houden tijdens het hardlopen. Hier is ??n van onze vaste hardlooproutes vastgelegd met Google Glass; 49 foto’s in 33...

Posted on by Remco Bron