Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Kan de Ster de innovatie van online videoadvertenties wel aan?


Remco Bron
Remco Bron
Kan de Ster de innovatie van online...


Bas de Kok de Sales Developer Internet bij de Ster gaf tijdens de Waddameeting en IAB online video advertising summit 2008 een interessante presentatie over hoe de Ster omgaat met internetvideo en online videoadvertenties. Duidelijk is dat de Ster nog zoekende is; ze zien de vraag groeien maar hebben moeite met een goed antwoord te verzinnen. Hierbij houden ze bijna krampachtig vast aan het voor hun vertrouwde TV commercial format zonder de mogelijkheden van videoadvertenties volledig te benutten.

Liefde voor pre-roll
De Ster gebruikt nu vooral pre-roll advertenties van gemiddeld 15 seconden en maximaal 30 seconden. Deze worden met name geserveerd voor Uitzending Gemist video?s en NOS video?s. De opzet is flash ondanks dat de Uitzending Gemist streams vrijwel altijd in Windows Media format zijn. De pre-rolls gaan vrijwel altijd vergezeld met een banner buiten de player, een z.g. companion ad.

Effectiviteit
De pre-rolls halen gemiddeld een CTR van 6% met uitschieters naar de 13%. De Ster meet een hoge reclame herinnering bij het gebruik van de pre-roll. Ze lanceerde in juni 2008 pre-roll XL die een groter formaat hebben (bijna beeldvullend) maar de CTR hiervan was slechts marginaal hoger.

Webcommercial
Bas toonde tevens wat de Ster een webcommercial noemt. In principe is het een banner (rectangle) van 30 seconden met hoge kwaliteit video die automatisch start. Deze vorm is minder effectief dan een pre-roll maar scoort beter dan normale banners.

Cijfers
De omzet van online videoadvertising is voor de Ster in 2008 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2007. Dit ondanks dat Uitzending Gemist nauwelijks meer groeit en te kampen heeft met concurrentie van RTL Gemist en SBS6. De reden voor de stijging is waarschijnlijk de live evenmenten waar zeer actief met videoadvertenties is geadverteerd. Na de klik cijfers hoe goed de live evenementen deze zomer zijn bekeken.

NOS Live stream evenementen 2008

 • WK Voetbal: 5 miljoen streams
 • Tour de France: 4 miljoen streams
 • Olympische Spelen: 20 miljoen streams
 • Verkiezingen US: 50.000 streams

Gokken op de embeddable player
Aan het aantal keer dat Bas praat over de komst van de embeddable player is het duidelijk dat de Ster hier veel van verwacht. Na de tests met Silverlight deze zomer (live evenementen en NOS Journaal) gaan de Nederland 4 live uitzendingen als eerste om naar Sliverlight. Deze worden dan ook direct embeddable en de gebruiker kan bij het embedden kiezen welke commercial hij laat zien. Bas geeft aan dat de omroep ook naar Silverlight omgaat maar kan nog niet aangeven wanneer.

Toekomst
Ster gelooft in online videoadvertising. Ze zijn er nog niet uit of ze pre-roll, post-roll of grotere advertenties beter zijn. Duidelijk is wel dat het ??n van deze drie varianten gaat worden. In 2009 start de Ster met een testlab waar ze nieuwe vormen en formaten gaan testen en delen met het publiek. Ook komt de Ster binnenkort met een manier om de toegevoegde waarde van pre-rolls naast televisie commercials uit te drukken (en hopelijk te meten).

Oogkleppen
Het lijkt erop alsof de Ster oogkleppen opheeft als het aankomt op videoadvertenties. De focus ligt volkomen op pre-rolls en varianten. Logisch omdat ze de bestaande TV advertenties hier makkelijk naartoe kunnen vertalen. Toch blijkt steeds maar weer dat pre-rolls aan populariteit verliezen vooral omdat gebruikers er ge?rriteerd van raken en ze niet kunnen doorspoelen. Het is een geforceerde advertentie en doet mij denken aan de pop-up advertentie van eind jaren 90. Het zou verstandig zijn als de Ster verder kijkt dan de pre-roll. Voor ze het weten zitten ze vast in een advertentievariant die iedere bezoeker spuugzat is en daardoor negeert. Vind dan nog maar eens een adverteerder…

Show Comments (3)

Comments

 • Bas de Kok
  Bas de Kok

  Ha Remco,

  Goed om te horen dat mijn presentatie naar tevredenheid was!

  Graag wil ik even reageren op de “krampachtigheid” van Ster. Misschien is het goed om te weten dat Ster (in tegenstelling tot zijn concurrenten) verbonden is aan richtlijnen die Ster samen met de omroepen heeft vastgesteld (Ster is geen content eigenaar). Hierdoor zijn wij niet altijd in staat om alle vormen van online video advertising te kunnen benutten (hoe graag we dit ook zelf zouden willen..gezien de vraag uit de markt)

  Desondanks ligt bij mij de taak om creatieve vormen van online video advertising te bedenken zodat de adverteerder wel aan zijn trekken komt ;) (Hier zijn we al druk mee bezig) Tijdens mijn presentatie heb ik ook enkele voorbeelden laten zien (embeddable omroepplayer met post-roll, pre-roll XL) Daarnaast zal de komst van Silverlight vele nieuwe Online Video Advertising mogelijkheden met zich mee gaan brengen!

  De focus ligt hiermee dus niet “alleen” op de pre-roll (die trouwens maximaal 15 seconden is en niet 30..;) maar juist ook op andere vormen van online video advertising. Met andere woorden…Ster kijkt verder..en heeft zeker geen oogkleppen
  op m.b.t online video advertising.

  Groeten!

  Bas de Kok
  Sales Developer Internet
  Ster

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Bas: Bedankt voor je reactie. Ik zie eerlijk gezegd een pre-roll XL en een embeddable player niet direct als innovaties maar meer een variatie op een oude idee. Dat idee is niet direct de pre-roll maar de aloude TV commercial.

  Internetvideo en videoadvertenties kunnen zoveel meer. Met het bereik en de achtergrond van de Ster liggen er onnoemelijk veel mogelijkheden hier veel meer mee te doen. Ik ben daarom ook erg benieuwd wat de Ster allemaal gaat testen in de aangekondigde labs. Ik hoop dat jullie mij gaan verassen!

  Ik begrijp dat jullie gebonden zijn aan richtlijnen. Wordt het niet eens tijd om met opkomst van internetvideo als massamedium deze richtlijnen discussie te stellen zodat de Ster kan meegroeien met de adverteerders en de markt? Daar zijn de omroepen op termijn ook alleen maar mee geholpen!

 • Keynote speaker Online Video Advertising Summit 2010 | Bas de Kok | Online Portfolio
  Keynote speaker Online Video Advertising Summit 2010 | Bas de Kok | Online Portfolio

  […] Marketingfacts ? Online Video Advertising Summit Frankwatching ? Event gespot: Online Video Adve… Posted on October 22, 2008 by basdekok in Uncategorized […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Beam overtuigt met nieuw telepresence apparaat
Evenementen

Beam overtuigt met nieuw telepresence apparaat

Op de expo van SxSW was ??n van de meest in het oog springende stands van Suitable Technlogies. Ze hadden vrijwel geen aankleding, alleen vier ‘remote presence...

Posted on by Remco Bron
10 jaar internetgeschiedenis
Cijfers

10 jaar internetgeschiedenis

Als je het over geschiedenis hebt is 10 jaar natuurlijk niet lang, maar in de geschiedenis van het internet gebeurd er veel in 10 jaar. Zo was Friendster met 3 miljoen leden de...

Posted on by Remco Bron