Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles
3 manieren om je Mac te beveiligen tegen diefstal

3 manieren om je Mac te beveiligen tegen diefstal


Remco Bron
Remco Bron
3 manieren om je Mac te beveiligen tegen...

Een aantal jaar geleden is het mij overkomen; tijdens The Next Web conference is mijn tas met gloednieuwe MacBook Pro gestolen ergens achter de coulissen vandaan terwijl ik zelf op het podium stond. Gelukkig bleef het bij financi?le schade en heb ik nooit last gehad van hackers of identiteitsfraude maar dit had makkelijk kunnen gebeuren.

Vanaf dat moment ben ik serieuzer gaan nadenken hoe ik mijn Mac beveilig en vooral het risico wat je loopt als iemand je Mac steelt. Het gaat niet alleen om terugvinden (al zou dat erg prettig zijn) maar vooral ook om het beveiligen van je gegevens.

Gelukkig wordt dat steeds makkelijker gemaakt door software. Daarom drie software tips waarmee je je Mac kan beveiligen tegen diefstal.

1. iCloud

Je kan met iCloud je Mac beveiligen zodat je de locatie kan vinden (via IP locatie), geluid of een bericht op de Mac kan laten verschijnen, de Mac op slot kan zetten en op afstand de gegevens verwijderen. iCloud kan je bedienen vanaf een andere computer of smartphone via het internet. Je Mac moet wel online zijn voordat je deze functies kan gebruiken. iCloud is gratis in gebruik en staat standaard op iedere Mac. Dat laatste is ook direct het grootste nadeel van iCloud omdat iedere slimme dief weet hoe je iCloud kan deactiveren.

http://www.icloud.com

2. Undercover

De software Undercover is aanwezig op de Mac zonder dat je het ziet. Daarmee is het moeilijker voor een dief om het op te sporen en uit te schakelen. Undercover kan alles wat iCloud ook kan maar heeft nog een aantal andere handige trucs zoals het maken van foto’s met de ingebouwde camera, screenshots en zelfs het opnemen van de toetsaanslagen op de gestolen Mac. Met een beetje geluk kan je de dief dus leren kennen.

Daarnaast kan Undercover ook een hardware fout simuleren. Het handige daarvan is dat er een kans bestaat dat de dief naar een Apple store of dealer gaat voor een reparatie. Heb je de Mac bij Apple geregistreerd als gestolen dan zullen ze daar de computer in beslag nemen. Mocht dat niet werken dan kan je met Undercover uiteraard ook al je gegevens van afstand wissen (waarmee Undercover ook wordt verwijderd). Het activeren van Undercover doe je online via een Dashboard.

Kosten zijn ?39 voor ??n licentie en ?47 voor 5 licenties (alles eenmalig). Studenten en onderwijsinstellingen krijgen bovendien korting.

http://www.orbicule.com/undercover

3. Prey

Met Prey kan je je Mac ook bijna ongezien beveiligen. De functionaliteit van Prey is vergelijkbaar met die van Undercover. Wat mist zijn het nemen van screenshots en het opnemen van de toetsaanslagen. Wat Prey wel extra doet is het doorlopend zoeken naar (open) WiFi verbindingen om zo de kans groter te maken dat je achter de locatie van je Mac kan komen.

De basisfuncties van Prey zijn gratis tot 3 apparaten. Er zijn een aantal Pro opties zoals Active Mode waarmee je doorlopend connecties kan maken met je Mac (dat is bij gratis gelimiteerd) en de mogelijkheid om gemakkelijk de software op al je apparaten te installeren. Pro accounts starten bij $5 per maand voor 3 apparaten.

http://preyproject.com/

Een gestolen Mac voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard kan je beter gewoon zorgvuldig omspringen met je apparaten. Maar mocht het dan toch gebeuren dat je Mac gestolen wordt dan is het goed om in ieder geval nog opties achter de hand te hebben.

Persoonlijk gebruik ik de combinatie van iCloud omdat deze toch al aanstond op mijn Mac en Undercover omdat je hiermee net even wat meer mogelijkheden hebt zonder dat je direct vastzit aan een maandelijks bedrag.

Update:

Via Twitter een testimonial van @KoenvanH

Show Comments (0)

Comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Quantified Self: Philips meet via iPhone of iPad camera hoe het met je gaat
Apple

Quantified Self: Philips meet via iPhone of iPad camera hoe het met je gaat

Philips heeft Vital Signs gelanceerd; een app voor de iPhone 4s en iPad 2 waarmee je via de camera direct je hartslag en ademhaling kan meten en delen. Door kleine veranderingen...

Posted on by Remco Bron
Singapore verbind EHBO?ers met iPhone app
Apple

Singapore verbind EHBO?ers met iPhone app

In Singapore is het mogelijk via de Rapid Rescue App eerste hulp te crowd sourcen. Via de app kan iedereen die eerste hulp of medische hulp nodig heeft een signaal sturen via de...

Posted on by Remco Bron