Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Na Joost stopt ook Veoh met uitgebreide software


Remco Bron
Remco Bron
Na Joost stopt ook Veoh met uitgebreide...

Na Joost is nu ook Veoh gestopt met de ontwikkeling van uitgebreide software om internetvideo te bekijken. Deze week heeft Veoh de Web Player ge?ntroduceerd. Anders dan Joost moet er voor Veoh nog wel steeds een software worden gedownload, maar deze is sterk afgeslankt vergeleken bij de eerdere VeohTV software.

Veoh Web Player
De nieuwe Veoh Web Player is een programma van rond de 1,5 MB waarmee programma?s van 30 minuten of langer mee gedownload en bekeken kunnen worden. Verder is het mogelijk om je te abonneren op series, te zoeken in het aanbod en playlists aan te maken.

VeohTV Player
De VeohTV player was met 17 MB bijna 10 keer zo groot als de nieuwe Web Player. Hiermee kon de content van Veoh uitgebreid bekeken worden, kanalen konden worden aangemaakt, eigen pagina?s konden worden gemaakt en er was zelfs een mogelijkheid om een connectie te maken met de TV.

Wat wil de klant?
Veoh zegt zelf naar de bezoekers geluisterd te hebben bij de ontwikkeling van de Web Player. Er waren namelijk veel klachten over de VeohTV player die niet bij iedereen even goed werkte. Wat ze in principe hebben gedaan is de software dermate afgeslankt dat alleen de kern (kijken, zoeken, abonneren en downloaden) overbleef. Toch is op het forum te lezen dat niet iedereen de nieuwe versie van de software goed aan de praat krijgt…

Geen P2P techniek
De vergelijking met wat Joost heeft gedaan is bijzonder omdat hiermee Veoh ook stopt met de ontwikkelde P2P techniek. Veoh maakte gebruik van een variate Bittorent om videocontent te distribueren onder de gebruikers. Hiermee hoopten ze luikende capaciteitsproblemen bij het streamen van videocontent op te lossen.

Misschien te veel geld
Er is nog een belangrijke overeenkomst tussen Joost en Veoh: ze hebben beiden heel veel geld opgehaald. Joost heeft totaal $45 miljoen aan funding opgehaald. Veoh overtreft dit zelfs met een bedrag van $69.8 miljoen aan funding (waaronder ex-Disney topman Micheal Eisner). Misschien was het idee dat de partijen teveel geld hadden om alleen een website neer te zetten en zich verplicht voelden software te ontwikkelen.

Hulu zag later het levenslicht dan Joost en Veoh en kreeg $100 miljoen aan funding. Het lijkt er echter op dat Hulu heeft geleerd van de fouten van de voorgangers en zich heeft beperkt tot een webversie. Inmiddels is Hulu zowel Joost als Veoh ver voorbij gestreefd in het aantal bezoekers en kijkers.

Waarom software?
Wat ik niet goed begrijp is waarom Veoh niet gewoon alle content via de browser beschikbaar maakt zoals het geval nu bij Joost is. Met het afsterven van de software voor internetvideo is het duidelijk dat de gebruikers geen software willen voor internetvideo. Ze willen het of in hun browser bekijken of op een device (het iTunes model) maar niet in aparte software.

Show Comments (0)

Comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

The Casey Neistat phenomenon
Video

The Casey Neistat phenomenon

As some of you might know I’m a fan of Casey Neistat. I’m proud to say I’ve been following Casey from before his days as a vlogger when he was creating movies...

Posted on by Remco Bron
The good, the bad and the ugly: Waarom Vine volkomen kansloos is
Social Media

The good, the bad and the ugly: Waarom Vine volkomen kansloos is

Ben je al op de hoogte van de nieuwste hype waar de social media voorlopers nu mee spelen? De app heet Vine en is vorige week gelanceerd door Twitter. Met Vine kan je een video...

Posted on by Remco Bron