Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Obama start met wekelijkse internetvideo uitzendingen


Remco Bron
Remco Bron
Obama start met wekelijkse internetvideo...

Barack Obama gaat ook tijdens zijn presidentschap internetvideo in te gaan zetten als communicatie kanaal volgens de Washington Post. Zijn wekelijkse Democratic address komt vandaag niet alleen op de radio maar het wordt ook op YouTube geplaatst en via zijn website Change.gov beschikbaar gemaakt.

Internetvideo als communicatiemiddel
Obama wil met het gebruik van internetvideo direct en persoonlijk met de mensen communiceren om zo de politiek weer een menselijk gezicht geven. Een voorbeeld is de video van Valerie Jarrett die een update geeft van de transitie naar het Witte Huis op een zeer persoonlijke manier. Hij heeft tijdens de verkiezingscampagne zeer actief gebruik gemaakt van YouTube als communicatiekanaal. Totaal heeft zijn campagneteam meer dan 1800 video?s geplaatst die totaal meer dan 110 miljoen keer zij bekeken.

Fireside chats
Het is niet uniek dat een Amerikaanse president kiest voor een meer persoonlijke aanpak bij communicatie. Zo gaf Franklin D. Roosevelt tussen 1933 en 1944 30 zeer persoonlijke fireside chats op de radio. Hij bereikte zo de burger op een persoonlijke manier. Bijzonder is dat Roosevelt dit vooral gebruikte om mensen hoop te geven na de Grote Depressie en dat Obama nu door de financi?le crisis in een vergelijkbare situatie terecht is gekomen.

Obama = nieuwe media
Het is verfrissend om te zien dat Obama de nieuwe media lijkt te begrijpen en dit goed kan toepassen. Internetvideo is de beste manier om mensen persoonlijk te bereiken en te inspireren en dat is hard nodig wil hij Amerika weer succesvol op de rit krijgen.

Barack vs. Maxime
Toch zijn er ook mensen die denken dat Obama maar gewoon met de winden mee waait en het doet omdat YouTube op dit moment hip is en volgende week weer iets anders verzint en YouTube links laat liggen. Zij wijzen erop dat hij na de verkiezingen meteen is gestopt met zijn updates op Twitter. Misschien kan Obama dan toch nog wat leren van onze eigen Twitterende politicus Maxime Verhagen!

Show Comments (2)

Comments

 • Lorenz van Gool
  Lorenz van Gool

  Het feit dat hij ?berhaupt doorgaat met het gebruiken van social media is helemaal top. Twitter is denk ik niet meer onderdeel van zijn strategie, aangezien het vooral gebruikt werd om aan te geven waar hij nu campagne aan het voeren was. Het was duidelijk een niet door hem beheerde account, waardoor het niet persoonlijk aanvoelde. Internetvideo is dan een sterke keuze, veel persoonlijker en je bereikt er simpelweg meer mensen mee.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  Volledig mee eens dat internetvideo de juiste keuze is. Mede door het on-demand karakter verwacht ik dat hij er op de lange duur een stuk meer kijkers mee trekt dan een op de TV uitgezonden speech.

  Het is trouwens wel sneu voor hem dat ze zijn Blackberry af gaan pakken: http://www.nytimes.com/2008/11/16/us/politics/16blackberry.html

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

4 leugens die social media experts vaak vertellen
Nieuws

4 leugens die social media experts vaak vertellen

Iedereen kan zichzelf een expert op het gebied van social media noemen, ook ik maak me daar wel eens schuldig aan. Onder deze, meestal zelf benoemde, experts is vaak een groot...

Posted on by Remco Bron
Vanmoof uses reality distortion field for shipping
Nieuws

Vanmoof uses reality distortion field for shipping

Dutch manufacturer Vanmoof had this problem and solved it by creating a reality distortion field for the delivery guys. You see, the boxes are about the same size as a high-end TV...

Posted on by Remco Bron