Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Spotify gebruiken op kantoor of in een winkel? Eerst even afrekenen…


Remco Bron
Remco Bron
Spotify gebruiken op kantoor of in een...

Sinds enkele weken kunnen we in Nederland gebruik maken van Spotify (uitlegfilmpje). De online muziek stream dienst heeft een deal gesloten over de muziekrechten met Buma/Stemra waardoor er online ?legaal? naar 8 miljoen liedjes geluisterd kan worden. Mag je Spotify of Spotify Pro dan ook gebruiken op kantoor, restaurants en in winkelpanden? Webarbeider.nl heeft deze vraag voorgelegd aan Spotify, SENA en Buma/Stemra.

Spotify

Spotify zelf kan de volgende dag direct met een antwoord: nee je mag Spotify niet in een professionele omgeving gebruiken. De rechten zijn alleen afgedekt voor persoonlijk gebruik. Ook Spotify Unlimited (?4,99 per maand) en Spotify Premium (?9,99 per maand) dekken deze rechten niet af en Spotify heeft geen plannen dit in de toekomst aan te bieden.

SENA

De beheerder van naburige rechten SENA deed iets langer over het beantwoorden van de vraag. Na bijna 2 weken wachten was daar het verlossende woord: de rechten voor het openbaar maken door Spotify van muziekwerken zijn afgedekt maar de openbaarmakingen hierna, zijn niet door deze licentie afgedekt. Voor het openbaar maken op kantoor of een winkel moet er dus een individuele licentie worden afgesloten met zowel SENA als Buma/Stemra.

Wat gaat dat dan kosten? Dat moet u zelf even opzoeken in deze 55 pagina’s (!!!) tellende PDF (die in het SENA CMS gek genoeg is opgeslagen in de map ‘foto’s personeel’). De prijzen hangen af waar de muziek wordt afgespeeld. Zo betaald een kantoor tot 10 fte?s ?106,52, een crematorium ?377,87 en een website met 1 liedje als achtergrondmuziek ?75,83 per jaar.

Buma/Stemra

Op een antwoord van Buma/Stemra wachten we nog steeds. Na het stellen van de vraag op 24 juni jl. kregen we netjes een ontvangstbevestiging terug met de belofte dat onze vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord. Wellicht duurt het wat langer door het mooie weer?

Muzieklicentie.nl

Uitgaande van de informatie verkregen via SENA moet er dus bij Buma/Stemra ook een licentie worden afgenomen. Dat kan tegenwoordig zelfs online via Muzieklicentie.nl waar Buma/Stemra en SENA samen met u afrekenen voor de licentie. Via een 4 stappenplan kunnen de kosten worden berekend en direct met iDeal worden afgerekend. Makkelijker kunnen ze het niet maken!

Kosten? Voor een kantoor met 10 fte?s dat Spotify wil gebruiken voor muziek op de werkplek, in de kantine (50m2) en bij de receptie wil moet ?1.003,20 per jaar afrekenen. Een restaurant van 200m2 dat Spotify wil gebruiken als achtergrondmuziek moet ?1.213,84 per jaar afrekenen.

Conclusie

Wil je als ondernemer vooruitstrevend zijn en online diensten als Spotify gebruiken om personeel of klanten te voorzien van een muziekje dan is het typisch een geval van: Ho, ho…dat gaat zomaar niet meneertje! Vraag is hoe SENA en Buma/Stemra dit controleert; ik heb nog nooit iemand gesproken die een inspecteur over de vloer heeft gehad. Zullen we dan toch maar vrijdagmiddag stiekem Spotify aanzetten om de borrel op te leven met Wij Houden van Oranje? Polonaise!

[foto: Raven3k]

Show Comments (18)

Comments

  • Yuri
    Yuri

    Het is al sinds jaar en dag dat je aan buma/stemra en sena rechten moet betalen als je openbaar muziek laat horen in commercieel gebruik. Of je nu een LP koopt, via itunes download of desnoods zelf staat te zingen. Rechten moet je afdragen. Zou heel vreemd zijn als dat bij Spotify ineens niet meer zou hoeven….

    • Marcel Verheul
      Marcel Verheul

      Eens, wat een onzin, je kunt gewoon net als duizenden anderen Spotify gebruiken.

  • Hessel
    Hessel

    Leuk dat je de moeite hebt gedaan om deze vraag voor te leggen! Wordt gewaardeerd!

    Dit jaar zijn wijzelf met een alternatief gekomen en ik vertel ook niets nieuws dat er in de toekomst meer (internationale) aanbieders bijkomen om getalenteerde artiesten in winkelketens, supermarkten en restaurants te laten klinken ZONDER Buma & Sena licenties.

    Helaas nog niet het waanzinnig omvangrijke repertoire (miljoenen nummers) zoals je dat kent van Pandora, Spotify, Nokia etc. maar wel al vele malen beter dan de grijs gedraaide cd’tjes met rechten-inclusieve (ook Buma & Sena vrij) achtergrondmuziekjes zoals je nu nog vaak tegenkomt.

    Wordt vervolgd…

    PS Heb met Spotify contact en snap de reactie prima. Andere focus.

  • Remco Bron
    Remco Bron

    @Hessel: Graag gedaan. Ik vond dit dat dit nogal onbelicht was en ik kan me voorstellen dat ondernemers toch met deze vraag zitten!

    @Yuri: Klopt maar aangezien in het nieuws was dat Spotify al rechten had afgedragen aan Buma/Stemra wou ik dit toch even zeker weten. Hiermee is dus alle ‘onzekerheid’ over het onderwerp uit de lucht!

  • Laurens
    Laurens

    dus met die muziek licentie van muzieklicentie.nl zou ik recht hebben om spotify te gebruiken in mijn caf?? betaal je eenmalig dat bedrag of ieder jaar?

  • Arjen
    Arjen

    Heb afgelopen week een robbertje liggen vechten met de Sena……en gewonnen, maar geloof me, deze honden zijn echt te erg voor woorden. Ja, ze hebben controleurs…..en die zijn Bijzondere opsporingsambtenaar, dus ze mogen redelijk veel (terugkomen met politie voor controle etc.). Mijn advies…. zorg ervoor dat je als bedrijf niet meer dan 3 fte hebt, heb je die wel en wil je gezeik voorkomen…dan gewoon geen muziek in de toko.

  • Hessel
    Hessel

    Hoi Remco, ik heb naar bovenstaand artikel gelinkt vanuit mijn blog post* vandaag. Heldere tekst en uitleg, waarvoor dank.

    * http://tribeofnoise.posterous.com/muziek-via-internet-afspelen-in-het-bedrijf-i

  • Muziek via internet afspelen in het bedrijf is legaal « Tribe of Noise
    Muziek via internet afspelen in het bedrijf is legaal « Tribe of Noise

    […] de tijdgeest. Het is 2011 en er zijn tenslotte al consumentenproducten zoals iTunes en Spotify?(niet zakelijk) die muziek zo mooi verpakken en prijzen dat de meeste van ons niet meer terugwillen naar de losse […]

  • Bennie v V
    Bennie v V

    Spotify mag volgens spotify zelf niet zakelijk gebruikt worden dat staat in de ov ereenkomst….
    Maar zolang jij als ondernemer netjes je buma en sena rechten betaalt mag je gewoon spotify gebruiken in je zaak.
    Je betaalt spotify om het nummer te mogen luisteren..dus je download niet illegaal.
    Als je dan netjes je rechten betaalt bij buma en sena om de muziek openbaar te laten beluisteren in je zaak doe je niets fout.
    Alleen een controleur van spotify kan je pakken en je abbonement bij hun stopzetten…maar hoe groot is de kans dat iemand uit zweden bij jou komt kijken….nul!!
    Dus je kan gewoon je dure muziek systeem van 100 euro per maand eruit gooien want bij deze systemen moet je ook nog steeds buma sena rechten betalen.
    Dit is dus een besparing van 95 euro per maand…lekker meegenomen.

    • Maestro2014
      Maestro2014

      Onzin Bennie v V:

      Heel duidelijk te vinden onder de FAQ op de BUMA website:

      Momenteel heeft Buma/Stemra een overeenkomst met de volgende aanbieders:
      Spotify
      Rara
      Sony
      Omnifone
      Xbox Music
      Deezer
      Last.fm
      Rdio
      Ziggo
      Youtube
      22 tracks
      Xbox Music
      Deze aanbieders hebben alleen een overeenkomst gesloten met Buma/Stemra voor het aanbieden van streams voor priv? gebruik. Commercieel gebruik is niet toegestaan.
      Publiek toegankelijke plaatsen, zoals: winkels, restaurants, caf?s, bioscopen of bedrijfsruimtes, mogen geen gebruik maken van de hierboven genoemde streaming-diensten.
      Voor meer informatie hierover of vragen kunt u contact met ons opnemen via: 023-7997999

      • Remco Bron
        Remco Bron

        @Maestro2014 wel eerst even kijken naar de data van het artikel en de reacties. Dit artikel is in 2010 gepubliceerd. Toen was er nog helemaal niets te vinden in de FAQ. Sterker nog, in 2011 stond het ook nog niet in de FAQ. Navraag leert dat pas sinds eind vorig jaar (!!) dit in de FAQ van Buma is opgenomen…

  • bob
    bob

    Heb net ff met buma stemra gebeld, en zij hebben een probleem zodra je muziek niet legaal verkregen is.
    Als je tegen spotify haar reglementen in gaat, zien zij dit als illegaal verkregen muziek en heb je dus wel een probleem met Buma/stemra.

    heb nog niet naar grooveshark gekeken, maar daar geldt waarschijnlijk hetzelfde.

  • jas
    jas

    ik heb al 2 keer een inspecteur bij mijn winkel gehad. ze controleren wel. je moet vooral niet bijdehand gaan lopen doen ,maar gewoon zeggen dat je het helemaal begrijpt. bij mij hielp dat en werd ik ingedeeld in de goedkoopste categorie, radio vanaf dat jaar. (als je wel heel bijdehand gaat doen , zoals mijn overbuurman, kijken ze tot 5 jaar terug en moet je opeens een paar duizend euro gaan betalen) de tweede keer (de winkel was inmiddels verhuisd) was diezelfde man gekomen nadat er een artikeltje in een krant was verschenen over mijn winkel. ik vroeg hem of hij naar aanleiding daarvan was gekomen, dat was niet het geval zei hij en het adres was aan hem opgegeven.
    ik vindt het systeem wat gehanteerd wordt niet optimaal ik luister naar punk muziek enzo maar mijn geld gaat naar marco borsato. dat is toch niet normaal? je kunt er niets tegen doen.
    stel je voor dat er morgen een belangenbehartiger van lettertypes opstaat en iets soortgelijks gaat doen…. komt er een controleur bij je langs die checkt welke lettertypes je gebruikt en of je even 200 euro wilt lappen omdat je vag bold hebt gebruikt op je visitekaartje. ik wil best betalen maar dan wel aan de gene die de muziek maakt die ik luister.

  • Robert
    Robert

    Is het inmiddels helemaal duidelijk wat er wel en niet mag in deze ‘Spotify wel of niet in de horeca” discussie?

  • Stephan Verrips
    Stephan Verrips

    Ik ben bezig met een alternatief, zie mijn website http://muziekwinkelbedrijf.nl Helaas nog max 38 luisteraars mogelijk, maar het is redelijke muziek voor hele kleine ondernemers die geen buma/sena afdracht kunnen betalen. Verhaal van spotify is helemaal duidelijk. Buma snap ik niet, die gaan over rechten, niet over illegaal verkegen muziek volgens mij. Als je buma zou betalen, draag je netjes rechten af. Alleen het is zo duur !

  • Gevorg Bazikjan
    Gevorg Bazikjan

    Heel duidelijk allemaal, maar ik zit zelf al een tijdje in de wereld van commerci?le muziekvoorziening en ik kom dagelijks bedrijven tegen die Spotify gebruikten en simpel weg zeggen ” ik betaal toch mijn buma!” en van de Buma mag ik gewoon Spotify gebruiken.
    Ze geven allemaal een situatie aan waarbij controleurs langskomen en simpel weg niks ervan zeggen dat de klant Spotify gebruikt.

    Ik moet heel eerlijk zijn dat dit een hele mooie uitleg van hoe het zit, maar er is behoorlijk veel verwarring op dit gebied.

    Wie betaal je voor wat?
    Wat mag je gebruiken in combinatie met welke licenties?

    Als de bovengenoemde vragen beantwoord kunnen worden op basis van de huidige wetgeving en licenties.

    Thanks!

    • Marcel Verheul
      Marcel Verheul

      Van: [email protected] [mailto:[email protected]] Namens [email protected]
      Verzonden: woensdag 8 juli 2015 9:15

      Hallo Marcel,

      Leuk dat je ons weer een bericht stuurt.

      Het klopt wat je zegt, veel bedrijven, caf?s en restaurants gebruiken Spotify gewoon zakelijk. Zoals ik al aangaf is dit officieel niet toegestaan. Maar wij kunnen er verder niet tegen optreden. Als je graag meer wilt weten zou je bij Buma/Stemra kunnen informeren wat eventuele consequenties hiervan kunnen zijn. Voor zover ik weet zijn zij in Nederland nog steeds verantwoordelijk wat betreft de vertegenwoordiging van rechthebbenden en artiesten.

      Groet en geniet ondertussen van Spotify! :)

      Sebastiaan

      “Rock & roll is not about what you play, it’s about how you play it.” – Billy Corgan

  • Rolf
    Rolf

    Kleine update: Als je muziek wilt afspelen in een commerci?le omgeving zoals een winkel / restaurant zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden.

    Als eerste moeten ondernemers er voor zorgen dat ze een licentie hebben voor het openbaar maken van de muziek. Deze licentie kan je het beste regelen via Mijnlicentie.nl (Samenwerking tussen Buma en de Sena). De fee is afhankelijk van verschillende factoren zoals FTE’s, vierkante meters, sector enz.

    Ten tweede moet de bron van muziek geschikt zijn voor commercieel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld de radio of achtergrond muziek leverancier zijn.

    LET OP: Streaming diensten zoals Spotify, Deezer, Apple Music, Pandora, YouTube en Soundcloud zijn niet toegestaan in een commerci?le omgeving. Spotify geeft dit bijvoorbeeld duidelijk aan op de FAQ: https://support.spotify.com/nl/using_spotify/the_basics/use-spotify-in-my-bar-restaurant-store-school-etc/

    Mocht er iemand vragen / opmerkingen hebben dan kan je me altijd even kijken op getatmosphere.com of mailen naar [email protected].

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Hoe de camera op de mobiele telefoon de wereld heeft veranderd
Infographics

Hoe de camera op de mobiele telefoon de wereld heeft veranderd

De steeds beter wordende camera's op smartphones zijn de wereld aan het veranderen. De infographic laat de zien hoe de smartphone de rol van compact camera's heeft ingenomen, foto...

Posted on by Remco Bron
Lego lanceert social media website ReBrick
Apps

Lego lanceert social media website ReBrick

Lego heeft deze week ReBrick gelanceerd, een website voor Lego fans die op het eerste gezicht het meeste wegheeft van een eigen social media netwerk. Op de site kunnen Lego...

Posted on by Remco Bron