Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Trouble in paradise: komt het nog goed met Joost?


Remco Bron
Remco Bron
Trouble in paradise: komt het nog goed met...

Joost logoBij de introductie werd internetvideodienst Joost een prachtige toekomst toegedicht als ?the next big thing?. De laatste weken zijn er steeds meer kritische verhalen over het achterblijven van het verkeer en met als toppunt het ontslag van CTO Dirk-Willem van Gulik. De vraag is gaat het nog goedkomen met Joost?


Buzz
Bij de start van Joost kon je de felbegeerde invites nog kopen op eBay. Zes maanden geleden werd er bij de start van de open beta nog veel gesproken en geschreven over Joost. Maar dat lijkt steeds minder te worden. Als je kijkt naar de Google Trends index kijkt wordt het duidelijk dat Joost niet meer echt ‘hot’ genoemd kan worden. Ook de ranking van Alexa laat een stevige teruggang zien. Hier is geen sprake meer van een dip maar van een structureel probleem.

Geen massa
Het probleem bij Joost lijkt te maken te hebben met te weinig terugkomende bezoekers. Er zijn genoeg mensen die Joost hebben uitgeprobeerd maar er zijn te weinig mensen die Joost structureel gebruiken. Daarmee kunnen ze nauwelijks de benodigde massa krijgen die nodig is om het platform interessant te maken voor adverteerders.

Interne problemen
De gemoederen intern bij Joost lijken ook steeds hogerop te lopen. Normaal houden ze de kaarten stevig op de borst maar het plotseling opstappen/ontslag van CTO Dirk-Wilem van Gulik gaf een kijkje in de keuken van Joost. Nadat het nieuws naar buiten kwam dat hij een topfunctie bij de BBC had geaccepteerd voor de verdere ontwikkeling van iPlayer slingerde Joost direct een persbericht de ether in dat Gulik ontslagen was. Inmiddels zegt men ?weer door 1 deur te kunnen?.

Maar vorige week openbaarde Valleywag dat de lucht nog verre van geklaard was tussen Joost en van Gulik. Een Joost werknemer deed een boekje open over het samenwerken met van Gulik:

I worked with Dirk-Willem van Gulik at Joost, and I’ve got to say I’m surprised it took them this long to fire him, the guy is an arrogant, condescending jerk who has a demoralizing effect on anyone that must work with him. In a 20 year career, I don’t think I’ve ever met someone I enjoyed working with less.

[…] I feel sorry for those at the BBC who must work with him now, but I have one tip — next time he casually throws out an unfamiliar term or acronym to convince people he is smarter than you, Google it, you will probably find it is wholly or partially made up.

Technische problemen
Maar Joost zelf heeft ook technische problemen. De laatste twee weken was het videoplatform vaak niet goed of helemaal niet bereikbaar volgens uptime meter Royal Pingdom.

Joost zelf kwam met de verklaring naar buiten dat ze hun website aan het verhuizen waren van Europa naar de US. Geen woord vanuit Joost of misschien te maken had met het plotselinge vertrek van de technisch verantwoordelijke (Gulik). Toeval is mogelijk maar lijkt onwaarschijnlijk…

Geld maakt niet gelukkig

De les is dat (zelfs) $45 miljoen niet zomaar alle problemen oplost. Ze zullen het nog wel een tijdje uithouden maar de weg voor Joost is vanaf nu bergopwaarts. Er is sprake van dat ze naast het eigen stand-alone programma (wat niet meer dan een schil om een Mozilla browser is) ook met een browserversie moet komen.

Of dat alle problemen oplost weet ik niet. Het is wel zeker dat er iets moet gebeuren bij Joost. Anders gaat het heel snel heel fout.

Show Comments (7)

Comments

 • Vincent Everts
  Vincent Everts

  Je bent weer heel mild remco! 45 miljoen is inderdaad alleen maar een garantie voor een hoop mensen die door elkaar heen rennen. Ik probeer enthousiast te worden over joost maar het is niet makkelijk. De content, en de manier waarop de content zich openbaart is niet aantrekkelijk.

  Ik heb die dirk-willem van Gullik een paar maal ontmoet en vond het een uitermate slimme maar ook aangename persoon om mee te praten, is iets anders dan mee te werken natuurlijk.

  Verder was deze man directeur van Apache de grote open source webserver en dat was toch een flinke groep mensen met grote ego’s die bij elkaar gehouden moest worden.

  Wie is die persoon eigenlijk? Een anonieme werknemer?

 • Remco Bron
  Remco Bron

  Inderdaad een anonieme werknemer. Zegt ook wel iets over de team cultuur binnen de organisatie als ze op deze manier over ex-Joost mensen praten. Geen respect.

  Misschien ben ik te mild, maar ik zie ook nog wel hoop voor Joost. Ze hebben (als het goed is) nog genoeg in de oorlogskas waar ze mooie nieuwe dingen mee kunnen doen. Maar ze moeten nu echt aan de bak anders wordt het probleem en de achterstand alleen maar groter.

  Misschien moeten ze eens met DivX gaan praten of ze Stage6 niet over kunnen nemen of de technologie kunnen aankomen. Joost met (veel!) HD content in hun software en ook met een website interfact (zoals Stage6) lijkt mij een prima volgende stap!

  Of zijn er andere suggesties hoe Joost het tij kan keren?

 • Loek Essers
  Loek Essers

  Joox gaat het niet worden. Ze hebben de service niet toegankelijk genoeg gemaakt. Te weinig unieke relevante content. Ook de instapdrempel is te hoog omdat er software geinstalleerd met worden. Zet dit af tegen een browserplugin zoals divx waarmee stage6 (en dus joox) werkt. dan is de keuze makkelijk.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Loek: Wat als ze met al dat geld content zouden gaan kopen. Of in ieder geval deals aan zouden gaan zoals bijvoorbeeld Apple dat voor iTunes heeft gedaan. Zou dat helpen?

  Het al oude model: ‘If all else fails, give something of value away for free.’

  Natuurlijk is het geen constructief inkomsten model, maar ze zouden wel het bezoek en gebruik ermee opkrikken.

  Of zou een echt goede en vernieuwende browser plugin misschien het antwoord zijn? Iets met een echte wow factor zoals http://piclens.com heeft gemaakt voor foto’s.

 • Kan zinkend schip Joost nog gered worden? | zoomz – Alles over internetvideo
  Kan zinkend schip Joost nog gered worden? | zoomz – Alles over internetvideo

  […] schreven we over de problemen bij multi-miljoen dollar video start-up Joost. De afgelopen weken zoemde het weer over nieuwe […]

 • BBC en providers hebben ruzie | zoomz – Alles over internetvideo
  BBC en providers hebben ruzie | zoomz – Alles over internetvideo

  […] rekening neemt. De BBC – die volledig draait op overheidsgelden – wil hier niets van weten. Kan Dirk-Willem van Gulik dan nergens werken zonder ruzie te maken? Meer ruzie op de BBC website… Stem of voeg toe aan […]

 • Joost? Wat was dat ook alweer? | zoomz – Alles over internetvideo
  Joost? Wat was dat ook alweer? | zoomz – Alles over internetvideo

  […] blup? Eerder schreef ik al over hoe Joost omging met personeel en vergeleek Joost met de Titanic. Joost mag dan een zinkend schip zijn, ze hebben genoeg geld op […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Game maker Valve experimenteert met leerlingen uit het voortgezetonderwijs
Nieuws

Game maker Valve experimenteert met leerlingen uit het voortgezetonderwijs

In de gaming industrie is het ??n van de mooiste bedrijven om voor te werken; Valve Corporation. De makers van Half-Life, Team Fortress en Counter-Strike en het online gaming...

Posted on by Remco Bron
Hoe maak je van Google Trends een screensaver
Nieuws

Hoe maak je van Google Trends een screensaver

Tegenwoordig worden we dagelijks overladen met informatie die constant aan verandering onderhevig is. De mens heeft nog nooit zoveel informatie tot zich kunnen nemen als in dit...

Posted on by Remco Bron