Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Wat doen de Rabobank en De Telegraaf met internetvideo?


Remco Bron
Remco Bron
Wat doen de Rabobank en De Telegraaf met...

Dinsdag was Zoomz aanwezig bij het Mediapark Jaarcongres. Er waren veel sprekers met interessante verhalen, maar natuurlijk lag mijn interesse bij internetvideo. Wat doen bedrijven er mee en wat kunnen we hier van leren? Lessen van de Rabobank, de Telegraaf Media Groep en Viddix.

Rabobank experimenteert
David Jan Janse van de Rabobank vertelde passioneel hoe de Rabobank internetvideo op zeer veel verschillende plekken inzet. Het idee is om te experimenteren met de mogelijkheden zodat ze het kunstje kennen wanneer het echt mainstream gaat worden. De Rabobank experimenteert nu van eigen YouTube kanalen tot internetbankieren via de TV en natuurlijk video via de Rabobank mobiele telefoon en commercials met de rode knop.

Een interessante doelgroep was YAP, de Young Agri Professional – kort gezegd startende boeren. Speciaal voor deze doelgroep produceert de Rabobank een internetvideojournaal. Het opvallende hieraan is dat de pagina?s met filmpjes gemiddeld 20 minuten lang bezocht worden. Bewijs dat wanneer internetvideo aansluit bij de doelgroep het een uitstekend middel is om de aandacht vast te houden.

TMG gaat van drukinkt naar internet
Marianne Zwagerman, directeur Digitaal bij TMG (Telegraaf Media Groep) hield een gepassioneerd verhaal over hoe TMG van drukinkt naar schermen en videoproductie beweegt. Inmiddels steekt TMG 15% van de totale omzet in de online initiatieven zoals GeenStijl, EK Flits en Librium.TV (narrowcasting).

Geef acht!
Een interessante case is die van GeenStijl en de Landmacht. Door innovatief te adverteren en de dandy reporter Rutger van GeenStijl.TV zijn ding te laten doen tijdens de koud weer training is de Landmacht bij jongeren zeer positief onder de aandacht geweest. Dit heeft geresulteerd in een miljoen views van de filmpjes zelf, 13.000 informatie aanvragen bij de Landmacht en 150 nieuwe aanmeldingen die op dit moment in bootcamp zitten. In de wandelgangen hoorde ik dat de campagne tussen de 100 en 150k heeft gekost, 1k per nieuwe recruit dus. Voor de Landmacht een ongekend succes; ze zijn inmiddels rond het EK met GeenStijl gestart met de tweede actie.

Video Management Systeem
Bij de pitches waren er Viddix en PCzapper die beiden veel met internetvideo doen. Voor PCzapper was ik zelf onderdeel van de pitch en lieten we een demo zien van ons nieuwe Video Management Systeem waarmee de internetvideo van verschillende bronnen ge?ntegreerd kan worden in iedere (bestaande) website. Een CMS voor voor video dus.

Viddix
Sebastien Willems van Viddix gaf een mooi overzicht van wat Viddix is en waar ze naartoe willen (hier meer over Viddix). Ze hebben inmiddels de eerste B2B klanten en zijn dicht bij een eerste investeringsronde. Momenteel werken ze met 3 man full-time en 3 part-time aan het product en serveren gemiddeld 3000 filmpjes per dag. Ik sprak Sebastien kort voor de pitch over Viddix en de uitdagingen die ze momenteel hebben. De grootste daarvan is het vinden van terugkerende gebruikers. Maar er was ook een uitdaging toen Amazon plat ging waar Viddix haar video host. De les die Sebastien daar geleerd heeft is dat directe communicatie met de gebruikers vooral tijdens een crisis van levensbelang is. Gelukkig was na 3 uur zweten alles weer operationeel.

Internetvideo: kwantiteit boven kwaliteit
Het is duidelijk dat internetvideo in het vizier staat op het Mediapark. Wat enigszins tegenviel was dat vooral de bedrijven er mee bezig lijkt te zijn terwijl de omroepen soms nog krampachtig vast proberen te houden aan het oude vertrouwde TV medium. Toch is de verschuiving merkbaar. ?Kom toch niet altijd met negen camera?s en tien man voor een opname, dit is internetvideo en geen filmset. Hou het simpel en goedkoop!? was de boodschap. Kwantiteit gaat boven kwaliteit omdat internetvideo makkelijk en goedkoop genoeg kan zijn om zelfs 1-op-1 communicatie mogelijk te maken.

Show Comments (0)

Comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

5 interessante contacten om in het klaslokaal mee te Skypen
Nieuws

5 interessante contacten om in het klaslokaal mee te Skypen

Skype Classroom is het initiatief van Skype het gemakkelijker te maken Skype te gebruiken in het onderwijs. Het heeft iets weg van een marktplaats voor Skype contacten; vraag en...

Posted on by Remco Bron
Social search engine Bottlenose blijft verassen
Nieuws

Social search engine Bottlenose blijft verassen

Beta producten uitproberen is een hobby – ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en ze te delen met anderen. Het nadeel daarvan is is dat je vaak producten probeert...

Posted on by Remco Bron