Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Web 2.0: Geen trend maar revolutie


Remco Bron
Remco Bron
Web 2.0: Geen trend maar revolutie

Zo vaak hoor je de vraag ?waar haal je de tijd vandaan?? wanneer je probeert uit te leggen aan iemand die nog nooit van YouTube of Wikipedia heeft gehoord dat je niet alleen kan kijken maar vooral ook kan meedoen. Professor Clay Shirky van NYU wordt kwaad als deze vraag wordt gesteld. Hij ziet de activiteiten die we voor het internettijdperk deden namelijk als een afvoer voor gedachten en capaciteit die we met behulp van het internet eindelijk kunnen gaan inzetten.

Overcapaciteit
De TV is hier volgens Shirky het meest sprekende voorbeeld van; na het werk ging vroeger de TV aan en zaten we als zombies te kijken. Alles werd kant en klaar geserveerd zodat we er niet bij na hoefden te denken. Dat was fijn want zo hoopten de gedachten niet op in onze hersenen. Want als er een ophoping en dus overcapaciteit was, wat moesten we daar in hemelsnaam mee doen?

Web 2.0
Sinds de introductie van internet en vooral Web 2.0 applicaties hebben we die afvoer niet meer nodig; we kunnen de overcapaciteit omzetten in iets concreets. Of dit nu een Wikipedia artikel is over de VOC of een grappig filmpje over je kat maakt niet uit ? de extra capaciteit van de mens wordt gebruikt, en dat is volgens Shirky revolutionair.

Geen trend maar revolutie
Shirky is ervan overtuigd dat deze revolutie geen trend is maar stand gaat houden en vergelijkt het met de industri?le revolutie. Hij ziet om zich heen dat wanneer de mens eindelijk iets kan doen met de overcapaciteit ze niet meer terug willen naar het ongebruikt afvoeren. Hier moeten volgens de toekomstige internetproducten de focus op leggen; analyseer waar de afvoer in ongebruikte capaciteit zit en zorg dat de mens dat kan gaan gebruiken.

Clay Shirky tijdens de Web 2.0 Expo:

Zijn boek ?Here Comes Everybody? is verkrijgbaar bij Bol.com.

Show Comments (1)

Comments

  • Lorenz van Gool
    Lorenz van Gool

    Interessante denkwijze van Shirky. Ik zag het filmpje vandaag ook en het sloeg in als een bom. Niks Web 3.0, viva 2.0!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass
Nieuws

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass

Zeer indrukwekkende plek om te zijn, vastgelegd met Google Glass.?Er liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in Margraten. Er zijn 8301 graven.Er zijn in een graf 2 onbekende...

Posted on by Remco Bron
Handleiding voor Raspberry Pi in het onderwijs
Nieuws

Handleiding voor Raspberry Pi in het onderwijs

Steeds vaker spreek ik docenten die de?Raspberry Pi in het computer onderwijs gebruiken. De?Raspberry Pi is nu een jaar op de markt en is een eenvoudige ‘computer’...

Posted on by Remco Bron