Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

YouTube sluit deal met Engelse Buma/Stemra


Remco Bron
Remco Bron
YouTube sluit deal met Engelse Buma/Stemra

MCPS-PRS YouTuveArtiesten als Cliff Richard tot Amy Winehouse krijgen vanaf deze maand compensatie wanneer hun liedjes gebruikt worden als achtergrond muziek of als videoclips op YouTube. Dit heeft de United Kingdom MCPS-PRS Alliance (vergelijkbaar met onze Buma/Stemra) bekend gemaakt.

De overeenkomst is gesloten voor meer dan 10 miljoen muziekstukken die vanaf nu legaal gebruikt mogen worden op de Engelse YouTube variant. Over het bedrag dat hier mee gemoeid is doen zowel MCPS-PRS Alliance als Google (eigenaar van YouTube) geen mededeling. Aangezien het vrijwel onmogelijk is bij te houden wanneer welke muziek van welke artiest wordt gebruikt zal het hier waarschijnlijk gaan om een eenmalige afkoopsom. Analisten speculeren dat het bedrag rond de tien miljoen Pond Sterling kan liggen.
Doel
Het doel van deze overeenkomst is het compenseren van artiesten voor het verlies die ze (kennelijk) oplopen in de CD verkoop. Het levert YouTube echter ook een prima manier om platenmaatschappijen en media bedrijven juridisch op afstand te houden. In Amerika heeft Google ook een dergelijke deal gesloten voor een deel van de Amerikaanse artiesten. Dit is de eerste in zijn soort waarbij alle artiesten worden afgedekt.

Nederland
Mocht Google hetzelfde willen bereiken in Nederland dan is nog maar de vraag bij wie ze moeten aankloppen omdat we in Nederland drie organisaties kennen die hierover gaan: Buma/Stemra, Stichting Norma en SENA. (waarom zouden we hier maar ??n organisatie verantwoordelijk voor stellen als we er ook drie kunnen hebben?)

Het wordt tijd dat deze rechtenorganisaties de koppen bij elkaar steken en vooruit kijken naar wat technologie doet met hun markt doet en hoe ze artiesten hiermee kunnen helpen. Als ze de tijd nemen om hun kop uit het zand te trekken dan komen ze erachter dat de CD een achterhaald medium en zich de laatste jaren beter hadden moeten voorbereiden op nieuwe technologie zoals podcasts, online video en web 2.0 mashups!

Ook in Nederland heeft YouTube deals gesloten met BUMA/Stemra.

via: Wired

Show Comments (2)

Comments

 • Vincent Everts
  Vincent Everts

  Remco

  Aardig verhaal, vooral je vertaling naar nederland.je denkt dat deze deal gesloten is om verwarring te stichten bij de platenmaatschappijen? Verdeel en heers?

  Stel: 10 miljoen pond voor 10 miljoen muziekstukken is 1 pond per muziekstuk waarvan het grootste gedeelte nooit wordt gebruikt. Wat zouden de cpm kosten zijn voor deze deal?

  Stel dat er in de UK maandelijks 50 miljoen keer naar geluisterd wordt door 10 miljoen UK Youtube gebruikers dan is de cpm 10m pond /600m views = 22 euro cent. Niet te veel dus. Kunnen ze nog goed aan verdienen indien de advertenties gaan beginnen.

  Vincent Everts

 • Prince klaagt YouTube aan vanwege illegale content | zoomz – Alles over internetvideo
  Prince klaagt YouTube aan vanwege illegale content | zoomz – Alles over internetvideo

  […] de rechter is de P2P gemeenschap er zeker niet kleiner door geworden. Prince zou beter afzijn een regeling zoals de MCPS-PRS Alliance te […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass
Nieuws

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten #throughglass

Zeer indrukwekkende plek om te zijn, vastgelegd met Google Glass.?Er liggen in totaal 8.301 Amerikanen begraven in Margraten. Er zijn 8301 graven.Er zijn in een graf 2 onbekende...

Posted on by Remco Bron
Good to be back
Nieuws

Good to be back

Het wordt wel weer eens tijd na veel veranderingen, zowel zakelijk als priv?. Laten we even bijpraten? Zakelijk ben ik gestopt met het geven van keynotes over innovatie, social...

Posted on by Remco Bron