Een goed CRM systeem is een must voor iedere webarbeider. Zeker bij freelancers en kleine bedrijven is dit nog weleens een ondergeschoven kindje terwijl een goed gevuld CRM systeem van grote waarde kan zijn voor het onderhouden van klantcontact en daarmee tot meer opdrachten kan leiden.

Als webarbeider zit je natuurlijk niet te wachten op een software pakket wat je moet installeren en onderhouden; je wilt het online zoals de rest van je werk. Salesforce was de pionier op dit gebied maar inmiddels zijn er veel online CRM systemen die meer dan de moeite waar zijn.

Salesforce

De moeder van alle online CRM systemen, maar niet meer direct de beste voor kleine bedrijven door de wet van de remmende voorsprong. Salesforce heeft de laatste jaren vooral de focus gelegd op grote bedrijven waardoor het pakket voor een freelancer of klein bedrijf soms te uitgebreid en zelfs te ingewikkeld is. De interface voldoet maar kan door de vele opties soms wat ingewikkeld zijn. Salesforce biedt plugins voor integratie met bijvoorbeeld Microsoft Outlook.

Salesforce is niet goedkoop; de kosten komen op €4 per maand per gebruiker voor de basisversie maar wil je meer functies dan kom je al snel op de professional editie van €70 per maand per gebruiker uit.

Highrise (mijn favoriet)

Online CRM pakket van de makers van het legendarische online project management tool Basecamp. Highrise CRM is een goed voorbeeld van de 2.0 versie van CRM; de functies zijn teruggebracht tot de essentiële dingen die een CRM pakket in zich moet hebben en deze worden goed gedaan door Highrise. De interface is prettig, overzichtelijk en zeer intuïtief. Je kan veel informatie over contactpersonen kwijt, e-mails aan contactpersonen hangen door simpelweg een Highrise adres in de BCC te zetten en ook dingen als Twitter accounts bijhouden bij je contacten. Bieden ook een gratis iPhone app.

De werkwijze steunt met name op het gebruik van tagging om contacten onder te brengen in verschillende groepen. In de praktijk werkt dit prima maar vergt van de gebruikers (zeker als je met meerdere mensen het systeem gebruikt) discipline bij het gebruik.

Highrise heeft een gratis versie die beperkt is tot 2 gebruikers en 250 contactpersonen en start daarna bij $29 per maand voor freelancers (1 gebruiker) of $24 per maand voor kleine bedrijven (max. 6 gebruikers).

Voordeel voor webarbeiders: gebruik bij registratie Highrise coupon code NEWHRDECK8 voor 20% korting op de eerste maand.

Batchbook

Online CRM pakket Batchbook heeft goed ingezien dat social media een steeds belangrijker onderdeel is van CRM. Dit is één van de weinige CRM pakketten waarbij je Twitter, LinkedIn en Facebook informatie van je contacten kan bijhouden en inzien (Highrise heeft bijvoorbeeld alleen Twitter). Bieden ook een mooie iPhone web interface.

Batchbook doet alles wat je verwacht van een online CRM oplossing en doet het ook best goed. Ik vond de interface wat minder aanspreken dan bijvoorbeeld Highrise, maar dat is persoonlijk. Batchbook heeft de unieke optie om contacten te sync-en met bijvoorbeeld Google contacts maar in de praktijk heb ik dit niet goed aan de praat gekregen.

Kosten zijn $9.95 per maand voor 1 gebruiker en $19.95 voor 3 gebruikers.

Zoho CRM

De online office specialist Zoho heeft voor zijn pakket het open source vTiger CRM gebruikt. Dit levert een goed solide pakket op met uitgebreide opties, soms zelfs teveel opties. De interface zit goed in elkaar en heeft veel weg van de interface van Salesforce waardoor het niet echt de lekkere 2.0 functies heeft. Ze bieden net als Salesforce ook een plugin om te integreren met Microsoft Outlook en Office.

Het pakket is gratis voor max. 3 gebruikers. De professional editie kost $12 per gebruiker per maand en biedt meer mogelijkheden. Voor extra mogelijkheden zoals een mail add-on en plugins voor Outlook dient apart te worden afgerekend.

Tactile CRM

Een kloon van Highrise die als voordeel heeft iets goedkoper te zijn.

WORKetc

Een online business pakket wat behalve CRM een heel platform biedt van verschillende applicaties waaronder project management, billing, customer service, etc.

RightNow

Noemen zichzelf een Customer Experience suite waarmee klanten interacties op het web beter kunnen worden gemanaged. Geen opties voor een gratis probeer versie zonder dat je met een sales persoon hebt gesproken.

Web CRM

Volgens de eigen website een gebruiksvriendelijk pakket wat alle essentiële CRM functionaliteit biedt.

solomon

Beloven contact en conversaties met klanten snel en gemakkelijk bij te houden op het web of via een iPhone app

Bizroof

Noemt zichzelf de gemakkelijkste online CRM oplossing en heeft dan ook een mooie rustige user interface.

Relenta

Een CRM applicatie die zich vooral richt op het bijhouden van de klantendata die soms over verschillende applicaties zijn verspreid.

FreeCRM

De naam zegt het al, een gratis CRM pakket. Maar als je meer wilt moet je net zoals bij alle anderen gewoon betalen!

foto: Stock.xchng

Remco Bron

read more