Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles
Beam overtuigt met nieuw telepresence apparaat

Beam overtuigt met nieuw telepresence apparaat


Remco Bron
Remco Bron
Beam overtuigt met nieuw telepresence...

Op de expo van SxSW was ??n van de meest in het oog springende stands van Suitable Technlogies. Ze hadden vrijwel geen aankleding, alleen vier ‘remote presence devices’ die over de stand reden en bediend werden door de marketingafdeling die 1500 kilometer verderop gevestigd was in Palo Alto. Bijzonder was dat je met iedereen kon praten en dat dat nog heel natuurlijk aanvoelde ook.

Telepresence

Suitable Technolgies is dit jaar op de markt gekomen met Beam hun telepresence apparaat. Cru gezegd is het een soort Skype display op wieltjes die je van afstand kan besturen. In de praktijk blijkt dit uiterst goed te werken. Je ziet het hoofd van de persoon die het apparaat bedient op ooghoogte en zij zien jou in het geheel door middel van 2 camera’s. Door middel van een eenvoudige joystick interface bedienen ze de Beam en rijden ze met je mee of navigeren zelf door een gebouw.

Doordat je de persoon direct op ooghoogte aankijkt krijg je gek genoeg direct een band. Je ziet ook dat Vincent in de video direct een connectie heeft met Suzy en dat het heel natuurlijk aanvoelt. Dat iemand het op afstand bedient is wel even wennen maar al snel voelt het allemaal normaal aan.

Ook de bediening bleek zeer eenvoudig. Met een joystick en de twee goede camera’s zie je precies waar je rijdt. Doordat je pad voor je wordt geprojecteerd (op dezelfde manier als bij achteruitrij camera’s op auto’s) kan je gemakkelijk zelfs door krappe ruimtes navigeren.

Toepassingen

Beam ziet veel toepassingen voor het apparaat. Van de zorg (dokter aan het bed) tot zakelijke toepassingen waarbij een fabriek op afstand bekeken wordt of vergaderingen worden bijgewoond. De prijs is nog wel even slikken: een Beam kost $16.000 en er is $4.000 nodig om het in te regelen. Natuurlijk is het wel zo dat het tijd en geld kan besparen als iemand niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen voor een bezoek of vergadering maar de vraag is of we niet gewoon met Skype kan? Ondanks het prijskaartje is het een bijzonder innovatief en goed uitgevoerd apparaat!

Wat is SxSW?

De video is gemaakt tijdens ons bezoek aan SxSW interactive in Austin Texas. Dit is een trend-settende beurs waar je een kijkje krijgt wat het komende jaar trending wordt op het gebied van social media en nieuwe media. Samen met collega’s Vincent Everts en Ronald van Woensel maakte ik video’s van de meest in het oog springende innovaties die we tegenkomen op SxSW.

Show Comments (2)

Comments

 • Frits Nolet
  Frits Nolet

  Leuk! Lijkt inderdaad op een Segway met een scherm erop. Hoelang zijn jullie nog in Austin?

  • Remco Bron
   Remco Bron

   We zijn alweer terug ;-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Leap Motion gaat computer interactie compleet veranderen
Evenementen

Leap Motion gaat computer interactie compleet veranderen

Leap Motion is een apparaat waarmee je software bestuurt met je handen. Het gaat niet om een touch interface of een ouderwets toetsenbord, maar het is met Leap Motion mogelijk om...

Posted on by Remco Bron