Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

De Twitter statistieken van je concurrent liggen met bit.ly op straat


Remco Bron
Remco Bron
De Twitter statistieken van je concurrent...

Het is niet zo eenvoudig om achter de bezoekersaantallen van de website van de concurrent te komen. Natuurlijk kan je websites als Compete of Quantcast gebruiken maar zeker voor Nederlandse websites zijn deze gegevens niet altijd te vertrouwen. Maar als je concurrent op Twitter bit.ly gebruikt om URL?s te verkorten is het wel heel makkelijk om eens te kijken hoe vaak er op wordt geklikt.

Bit.ly is op dit moment ??n van de populairste URL verkorters op het internet. Veel Twitter clients gebruiken bit.ly dan ook als standaard URL verkorter en veel bedrijven gebruiken het juist vanwege de goede statistieken. Maar wat niet iedereen weet is dat deze statistieken openbaar zijn. Door simpelweg een + te zetten achter een bit.ly link kan je direct de statistieken van de link bekijken: je zet dus bijvoorbeeld achter de URL http://bit.ly/bcAUJa een plus http://bit.ly/bcAUJa+ waarmee je de statistieken kan inzien.

Wanneer je concurrent dus bit.ly gebruikt kan je direct zien hoe vaak er op deze link is geklikt, welke websites op deze links klikken en waar de kliks vandaan komen. Een schat aan concurrentie gevoelige statistieken en analytics die gewoon op straat liggen!

Voorbeeld: Rabobank

Neem bijvoorbeeld de Twitter account van de Rabobank. Ze gebruiken bit.ly voor vrijwel alle URL?s die ze Twitteren. Het is dus gemakkelijk te zien dat de link in het antwoord op een vraag over afschriften totaal 9 keer is aangeklikt en de link alleen op Twitter wordt gedeeld.

Voorbeeld: KLM

De KLM geeft – waarschijnlijk onwetend – helemaal veel informatie weg; ze gebruiken namelijk vaak dezelfde korte URL voor verschillende berichten. Bijvoorbeeld de link naar CustCare die sinds 4 mei wordt gebruikt heeft inmiddels 785 kliks opgeleverd waarvan 198 via Facebook en 162 via Twitter. Ook is te zien in welke Twitter berichten de link is gebruikt en dat de refferrers vooral uit Nederland komen maar ook uit de UK en de US. Je kan zelfs gemakkelijk een overzicht bekijken van alle links die KLM Twittert en deelt via Facebook.

En nu?

Wat moet je doen als bedrijf om dit te voorkomen? Punt 1 is natuurlijk om geen bit.ly te gebruiken als je niet wil dat deze gegevens op straat komen te liggen. De volgende stap is om te kijken naar professionele Twitter clients zoals bijvoorbeeld Hootsuite waarbij de focus ligt op Twitteren met corporate teams. Hiermee hou je de analytics prive en kan je bovendien de corporate Twitter accounts beter stroomlijnen.

Saillant detail is nog dat KLM wel Hootsuite gebruikt maar dus ook gewoon bit.ly. Dus alleen een tool gebruiken is niet genoeg, je moet de tool ook nog begrijpen ;-)

En wat nog meer? Natuurlijk direct kijken of jouw concurrent ook bit.ly gebruikt! Heb je nog leuke voorbeelden? Laat het dan zeker even weten in de reacties.

Show Comments (0)

Comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Lego lanceert social media website ReBrick
Apps

Lego lanceert social media website ReBrick

Lego heeft deze week ReBrick gelanceerd, een website voor Lego fans die op het eerste gezicht het meeste wegheeft van een eigen social media netwerk. Op de site kunnen Lego...

Posted on by Remco Bron
Twitter webcare; een voorbeeld hoe het niet moet
Social Media

Twitter webcare; een voorbeeld hoe het niet moet

Dorien reageerde via Twitter haar frustraties af over de telefonische klantenservice van Sanoma. De webcare verwees van het kastje naar de muur en raakte ge?rriteerd. Na een dag...

Posted on by Remco Bron