Iedere minuut wordt er wereldwijd 72 uur aan video geupload naar YouTube. Een groot gedeelte is van mensen die tegen palen aanlopen of uitglijden in de sneeuw, maar gelukkig worden er ook genoeg onderwijs video’s op YouTube gezet, die kom je (gelukkig) ook steeds vaker tegen.

Soms zijn het onderwijs video’s die extra informatie geven die gebruikt kan worden door andere docenten in de les, maar ook zijn er sommige video’s bij die zeer uitgebreide uitleg bevatten en gebruikt kunnen worden voor ‘flip the classroom’. Hierbij laat je leerlingen als huiswerk de uitleg video’s van de leerstof bekijken en behandel je de praktijk gezamenlijk in de les.

Ik ben een aantal mooie voorbeelden tegengekomen van docenten op YouTube die ik graag deel.

1. Maatschappijleer: Stefan van der Weide

Stefan van der Weide heeft inmiddels 143 kort video’s gemaakt over allerlei verschillende onderwerpen die behandeld worden in Maatschappijleer. Hij is bezig met ‘flipping the class’ voor klas 3 VMBO waar hij ook over schrijft op zijn blog en waarbij uit een tussentijdse evaluatie bij de leerlingen bleek dat 96% er zeer tevreden over zijn! Geef je geen maatschappijleer maar heb je wel interesse in ‘flipping the classroom’ en hoe dit in de praktijk werkt? Dan zou ik zeker eens contact opnemen met praktijkdeskundige Stefan.

stefanvanderweide.nl / @svanderweide

2. Scheikunde: Sieger Kooij

Dit kanaal bevat maar liefst 122 video’s van scheikunde lessen waarbij uiteenlopende stof wordt gehandeld voor HAVO en VWO leerlingen. Van koolstofchemie tot atoombouw tot de eindexamen vragen worden allemaal behandeld in dit kanaal. Soms zijn het video’s die in de klas zijn opgenomen en soms op de computer met een virtueel whiteboard. Het scheikunde kanaal is van deze 5 het meest populair met bij het tijd van schrijven bijna 200.000 kijkers en 1.220 abonnees!

@SiegerK

3. Biologie en Geschiedenis: Stefan Rutenfrans

Stefan behandeld op zijn YouTube kanaal de biologie examenstof en recentelijk ook een geschiedenis examenstof voor HAVO en VWO. De nadruk ligt op biologie waar hij de verschillende onderwerpen behandeld door gebruik te maken van een Prezi presentatie. Na de scheikundelessen is dit het meest populaire kanaal met 92.500 kijkers en 221 abonnees.

4. Natuurkunde: Pieter Palsma

Pieter is docent natuurkunde en neemt zij lessen voor HAVO en VWO natuurkunde ‘live’ op en zet deze op zijn YouTube kanaal. Dit is een eerste stap om zijn lessen te ‘flippen’. De video’s zijn niet gehele lessen maar korte onderdelen van tussen de 4 en 10 minuten waarin hij één onderwerp behandeld. Inmiddels heeft 84 video’s online staan en worden ze allang niet meer alleen door zijn eigen leerlingen bekeken; aan het groot aantal positieve reacties te zien helpen de video’s van Pieter bijna dagelijks andere leerlingen de natuurkunde lesstof te begrijpen!

phpalsma.nl

5. Aardrijkskunde: Fokko Hooijer

Het videokanaal van Fokko bevat 10 video’s waarin de aardrijkskunde theorie voor HAVO en VWO worden behandeld in wat langere videolessen (vaak tussen de 40 en 60 minuten). Fokko maakt de video’s door een Prezi presentatie op te nemen en dit te voorzien van gesproken uitleg.

6. Nederlandse taal: Taal Wim

Een YouTube kanaal van Wim Daniëls schrijver van een groot aantal boeken, woordenboeken en boeken over taal waarin hij in korte video’s de oorsprong van een woord uitlegt. Inmiddels heeft hij 19 video’s gemaakt over de meest uiteenlopende woorden met allemaal een erg leuke uitleg en sommige zelfs op locatie.

wimdaniels.nl@wimdaniels

Reacties van leerlingen

Stefan is er dus achtergekomen dat leerlingen zeer positief zijn over het ‘flip the classroom’ experiment. Maar aan de reacties op YouTube te zien zijn worden de onderwijsvideo’s op YouTube ook echt als waardevol ervaren door leerlingen. Kijk bijvoorbeeld naar de vragen onder deze scheikundevideo waar Sieger netjes op reageert of lees een greep uit de reacties op verschillende video’s:

ik heb de VWO-videos bekeken. Ik snap het nu veel beter, bedankt daarvoor. Als u over het onderwerp van volgende periode ook filmpjes heeft, zal ik die zeker bekijken.

Hallo meneer, Ik heb morgen een natuurkunde toets en ik was helemaal in paniek omdat ik er niets van begreep. Ik ben uiteindelijk op youtube gaan kijken en kwam op uw domein uit. Ik wil u heel erg bedanken voor het feit dat u deze filmpjes erop zet, u bent namelijk de enige die ervoor zorgt dat ik mijn natuurkunde begrijp. Dus bij deze: vele malen dank! Ik hoop dat u nog meer filmpjes erop blijft zetten, zodat ik mijn examen kan halen :)

ge-wel-dig !!! hierdoor haaldeik een 8.0 voor mijn biologie SE !!! havo

Super bedankt! 10 keer zo goed uitgelegd dan mijn vage biologie lerares!

Aanvullingen?

Zijn er docenten die ik heb gemist die zeker op dit lijstje zouden thuishoren of wil je jezelf toevoegen? Laat het in de reacties weten dan kan ik de lijst binnenkort een keer voorzien van een update!

foto: Scott Smith (Creative Commons licentie)

Remco Bron

read more