Navigation

Related Articles

Back to Latest Articles

Waarom Facebook Hyves in drie jaar gaat wegvagen


Remco Bron
Remco Bron
Waarom Facebook Hyves in drie jaar gaat...

Tijdens What?s Next 02 gaf ik een presentatie over ?The State of Online Video?. Daarbij liet ik in 10 minuten de belangrijkste cijfers en trends de revue passeren. Ondanks de imposante cijfers kreeg mijn opmerking over Hyves mede door een Tweet van @vincente de meeste aandacht: ik voorspelde namelijk dat in de komende drie jaar Hyves weggevaagd wordt door Facebook.

De stormloop aan Tweets van het Hyves front die daarop volgde had ik niet verwacht. Eerst was @wouterglaser die schermde met Comcast cijfers. Dat gaf vooral de indruk van ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’. Niet waar volgens Wouter. De volgende ochtend schoot ook @Yme hem te hulp en gaf aan dat hij mijn reactie maar een beetje jammer vond.

Ondertussen kreeg ik – nog wel in twee delen – de volgende DM van Remco Bos, de commercieel manager van Hyves:

Remco, kan je toelichten obv welke cijfers je jouw uitspraken doet? Comscore cijfers hebben wij ook. Term ‘wegvagen’ is onnodig imo we zijn tenslotte een 100% NL’s bedrijf. Snap dat ik partijdig ben maar beetje trots mogen we in NL toch wel zijn op Hyves? Hoor graag!

Zoveel aandacht voor ??n opmerking geeft wel aan dat het een gevoelige snaar raakt bij Hyves. Als je de cijfers immers moet geloven is er niets aan de hand; business as usual. Maar deze reacties doen anders vermoeden.

Laat ik voorop stellen dat ik niets heb tegen Nederlandse start-ups. Ik kijk dan ook vol trots naar start-ups als Layar, Mobypicture, TheNextWeb en Wakoopa en wens ze niets anders dan goeds voor de toekomst.

Mijn opmerking dat Facebook binnen drie jaar Hyves gaat wegvagen is niet gebaseerd op de cijfers van de laatste maanden, maar is een voorspelling wat er de komende drie jaar gaat veranderen in het internetlandschap. Je ziet in de markt dat Facebook wereldwijd enorm toeneemt in populariteit, ook in Nederland. Veel mensen rond mij stappen over van Hyves naar Facebook; het Hyves profiel blijft wel bestaan maar wordt niet meer bijgehouden. Facebook wordt gebruikt voor de communicatie.

Dit zie je bijvoorbeeld ook in de online video cijfers; Facebook wordt een steeds grotere speler in online video land en wordt volgens de laatste cijfers van PEW Internet dominant als het aankomt op uploads door volwassenen in de US. Daarnaast is Facebook na Google op dit moment de grootste website ter wereld.

Hyves heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse social media landschap. Maar op internet is alles constant in beweging; iedere populaire website kent een hoogtepunt en kent daarna een afname van bezoek en relevantie. Een comeback daarna is bijna niet meer mogelijk. Zo waren bijvoorbeeld Schoolbank.nl, Startpagina.nl en Ilse.nl in het verleden ook zeer belangrijke websites in Nederland; tegenwoordig zijn ze geminimaliseerd en zeker niet meer dominant te noemen.

Hyves is over zijn hoogtepunt heen in Nederland. MySpace is in Nederland twee jaar geleden nog triomfantelijk verslagen, maar tegen de mondiale kracht en macht van Facebook kunnen ze gewoonweg niet op. De tijden van dominantie zijn (bijna) voorbij.

Ik ga mijn voorspelling niet met cijfers en projecties van dure consultancy clubs ondersteunen want toekomst voorspellen is voor iedereen koffiedik kijken. Daarom laat ik het aan het Hyves front van Wouter, Yme en Remco om mijn voorspelling weg te cijferen als ‘speculatie’ of ‘flauwekul’. Dat is wat mij betreft prima. Feit blijft dat de heftige reacties van Hyves laten zien dat ze in hun hart weten dat ze zelf ook wel weten dat ze (bijna) over het hoogtepunt heen zijn, maar dat ze nog niet klaar zijn om dit onder ogen te zien.

[foto: btafly]

Show Comments (23)

Comments

 • Kjeld
  Kjeld

  Remco je hebt gelijk en ik zal je verhaal even aanvullen met mijn gedachtes er over.
  1) Mensen die nog wel eens een reisje maken en in contact komen met niet-nederlanders
  stappen snel over vanwege het niet met Hyves bekend zijn van de ander.
  Die heb ik in de laatste jaren maar alte veel zien gebeuren.

  2) Software integraties zoals Spotify, doormiddel van het Facebook connect platform zijn de
  grootste nagel aan de NL-kist van Hyves. Die software heeft immers geen koppeling met Hyves.
  Ook zal Facebook connect als singelsingon(friends) systeem alleen maar meer nieuwe schapen over de
  dam laten gaan.

  3) De agressieve aanpak van Facebook met Gmail, Hotmail, Skype etc koppel/nog mijn vrienden uit op Facebook zal als een sneeuwbal gaan werken en zorgen voor een flinke curve in de overstappers/leegloop hyves.

  Conclusie: Gebruikers zijn blij met Hyves maar ze missen de koppeling met mensen die Facebook hebben en dus stappen ze over, hun sociale netwerk overstijgt simpelweg de”hyve”.
  Wat mij betreft zeggen die cijfers niet zo veel die ik langs zie komen het gaat om het gevoel van de “single user”.

 • Arnoud
  Arnoud

  Ook een duit in het zakje van iemand die geen social media expert is :P

  Ik heb het idee dat veel mensen die de ondergang van Hyves voorspellen zichzelf en hun omgeving als de maat der dingen nemen: in de marketing- en perswereld is het gebruik – en dan bedoel ik het daadwerkelijke gebruik – van Hyves afgenomen ten gunste van Facebook.

  Ik vergelijk het voor het gemak maar even met het verschil tussen polls en uitslag rondom de PVV in de recente Kamerverkiezingen. Een deel van het electoraat bleef onder de radar, omdat ze geen zin hebben in polls of zich er niet voor aanmelden. Zo werkt het denk ik ook met Hyvers: het zijn mensen die veelal onder de radar blijven.

  De argumenten die Kjeld noemt – integratie van Facebook elders op internet – zullen geen rol spelen, denk ik. De gewone mensch boeit dat geen moer: ze hyves op Hyves, website of mobiel, en facebooken op Facebook – en niet op Spotify of een andere site. En ik heb het hier dus over de silent majority, niet over de trendsetters, marketingluitjes en social media experts die met al dit soort zaken meegaan.

  Hyves heeft inmiddels de kritische massa bereikt in Nederland en zal daarom niet snel verworden tot massaal digitaal kerkhof van miljoenen profielen. Veel mensen zitten immers alleen op Hyves en kunnen alleen daar gevonden worden. En ja, dat zijn veelal mensen met lagere opleidingen of lagere inkomens. Mensen die ‘geslaagd’ altijd al met een ’t’ hebben geschreven, so to speak :) En bij die mensen zit Hyves stevig in het zadel. In tegenstelling tot Startpagina, die geen binding bood, of Ilse.nl (same).

  Het zou hetzelfde zijn als kijken op Twitter en concluderen dat D66 een ontzettend grote partij is. Of kijken op Tweakers.net en zeggen dat de Piratenpartij op 20 virtuele zetels staat. Je blik is dan te beperkt, je sluit het grootste deel van NL uit met je oordeel.

  Ter disclaimer: ik heb profielen op vrijwel alle sites – maar ik gebruik alleen twitter actief. Als leecher zie ik echter veel meer activiteit op Hyves – met foto’s, filmpjes en krabbels – dan op Facebook, waar veel mensen alleen spelletjes lijken te spelen en tweets doorplaatsen.

  Maar ook dit is slechts redeneren vanuit mijn eigen standpunt en dus even beperkt als jullie dit doen. Voor het overige hebben we allen bezoek- en gebruikcijfers: en ook die wijzen uit dat Hyves allebehalve tanende is.

  Kortom: voor de komende drie jaar zet ik mijn geld in op Hyves. Facebook zal alles uit de kast moeten trekken om de gewone mensch te overtuigen van de meerwaarde. Maar ik zie niet in waar die zou moeten zitten :)

 • Yme Bosma
  Yme Bosma

  Arnoud, dank voor de wat meer gebalanceerde reactie. De reden waarom wij tegenwoordig zo fel reageren op opmerkingen zoals Remco deze maakt is exact wat jij zegt. We zouden het kunnen negeren, maar het kost ongeloofelijk veel tijd om continue te moeten uitleggen dat de wereld er anders uitziet dan de navelstarende social media experts doen geloven. We moeten het dus wel uitleggen omdat we er gewoon last van hebben, bijvoorbeeld in de B2B sfeer.

  Daarmee is de toekomst van Hyves allerminst zeker, des te meer reden om te blijven investeren in ons produkt. In tegenstelling tot de voorbeelden die Remco aanhaalt. En dat doen we met succes, niet voor niets kijkt zelfs Facebook naar Nederland om e.e.a. te leren over hoe wij gebruikers zo betrokken en actief houden (zonder games), hoe we ze zelfs laten betalen (Goldmembers), etc.

  Het is jammer dat mensen zo snel en kortzichtig in hun oordeel zijn. Meestal gebruiken ze Hyves niet eens (en ook Facebook niet op de manier waarop ‘normale’ mensen het gebruiken), en toch denken ze exact te weten hoe die wereld in elkaar zit. Niet dus, heb ik zelf ook ervaren toen ik 2,5 jaar geleden startte bij Hyves.

  Ik heb niet de illusie dat ik bovenstaande kan veranderen, maar met name als opmerkingen als die van Remco over WC Eend gemaakt worden dan voel ik toch de behoefte om te reageren. Ze zijn echt erg jammer en onnodig namelijk.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Kjeld: bedankt voor je punten, wat mij betreft sla je de spijker op zijn kop. Zeker de integratie met andere internationale diensten en bijvoorbeeld spelletjes die veel gebruikers naar Facebook trekken en mensen daar houden.

  @Arnoud & @Yme: natuurlijk ook bedankt voor jullie reactie. Ik sluit zeker niet uit dat ik volledig de plank missla met mijn analyse. Ik zeg dit dan ook met een open vizier; mijn voorspelling is gebaseerd op mijn analyse wat er in het verleden is gebeurd en wat ik om mij heen zie.

  @Yme: ik vind het jammer dat je mij een navelstarende kortzichtige social media experts noemt, maar dat is je goed recht. Alleen wat mij betreft is zo’n persoonlijke aanval niet echt netjes. Ik geef mijn voorspelling en analyse en ben er eerlijk over waarom ik dat denk en vind. Het zou constructiever zijn als je mijn analyse bestrijd met de visie en strategie die Hyves heeft om het ‘gevaar’ van Facebook te bestrijden. Dat zou zeker ook je case helpen in de B2B sfeer.

  Met modder gooien en iedereen die kritiek heeft op Hyves persoonlijk zwart proberen te maken is niet echt netjes…maar ook dat is alleen maar mijn mening.

 • Erwin Blom
  Erwin Blom

  Remco, ik zou je post echt nog een keer goed nalezen. Het is heel goed mogelijk om een redenering te houden waarom Facebook groter wordt en Hyves klein. Ik kan ook heel goed beredeneren waarom Hyves juist wel kans maakt. Maar je doet je mening tekort met de toon die je kiest en de insinuaties die je erin vervlecht. Dat maakt de verwijten naar Yme een beetje potsierlijk en idd zonde. Kijk alleen eens naar de laatste zin:

  “Feit blijft dat de heftige reacties van Hyves laten zien dat ze in hun hart weten dat ze zelf ook wel weten dat ze (bijna) over het hoogtepunt heen zijn, maar dat ze nog niet klaar zijn om dit onder ogen te zien.”

  Feit blijft? Daar is helemaal niks feit aan! Jij kunt in hun hart kijken? Ze zijn nog niet klaar om jouw mening onder ogen te zien?

  Dat is echt onzin. Dan moet je niet gaan piepen als iemand wat mij betreft keuriger dan keurig reageert.

 • Yme Bosma
  Yme Bosma

  Je noemt mij ‘van WC Eend’, is dat een compliment dan;-)?

  Het is geen persoonlijke aanval, maar je opmerkingen (Hyves weggevaagd) en latere reacties (jullie van WC Eend) zijn symptomatisch voor hoe ‘onze industrie’ kijkt naar de social networking ontwikkelingen in Nederland. Weinig nuance, weinig blijk van verdieping in de materie en feiten, en een beperkt wereldbeeld over wie de gebruikers zijn van dergelijke diensten en hoe ze deze gebruiken.

  Ik zeg niet per se dat jij (of Kjeld) ongelijk krijgt (als is dat wel m’n doelstelling;-)), maar het gemak waarmee je dergelijke beweringen doet lokt een reactie uit ja. Om eerder genoemde redenen.

  Een discussie over strategie en toekomst van Hyves is erg leuk, maar zinloos als je de (onafhankelijk vastgestelde) feiten niet onder ogen wilt zien en je ze afdoet ‘jullie van WC eend’, neem aan dat je dat wel begriipt.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Erwin: Natuurlijk mag je over ieder woordje vallen en dan persoonlijk iemand aanpakken. Vooral in diskrediet brengen is een prima strategie. Maar ik begrijp niet waarom Hyves (laat ik het niet op de man spelen) niet reageert met ‘dit is waarom Facebook ons niet gaat verslaan in de komende 3 jaar’. Die overtuiging verwachten B2B klanten toch ook als ze investeren in het Hyves platform? Is er wel een doordachte strategie voor vraag ik me dan af?

  Maar je hebt natuurlijk – zoals zo vaak – gelijk: het woordje ‘feit’ had ik beter niet kunnen gebruiken. Maar ik vind het wel bijzonder dat er zo heftig wordt gereageerd op mijn voorspelling. Daar straalt onzekerheid vanuit en lokt juist reacties uit. Doodzwijgen had beter geweest.

  Misschien moeten we dit soort dingen een ‘Bavariaatje’ noemen? Of misschien een ‘Fifaatje’?

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Yme: Misschien begrijp je de opmerking ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’ niet helemaal…ik zou jou of Hyves nooit een WC Eend willen noemen, trouwens is dat ?berhaupt wel iets om iemand te noemen?

  Waar ik op doel is deze klassieke reclame: http://www.youtube.com/watch?v=YsvHeLUOoxs waarin de mensen van WC Eend hun eigen product aanprijzen. Dat is nu een beetje een algemeen begrip geworden wanneer bedrijven hun een eigen bedrijf of product aanraden. Ik wou daarmee alleen maar aangeven dat Wouter (en jij) natuurlijk er alles aan zullen doen om Hyves te verdedigen. Daar doelde ik op – natuurlijk vind ik jullie geen WC Eend! ;-)

 • Yme Bosma
  Yme Bosma

  Remco, zoals ik al aangeef voeren we de inhoudelijke discussie graag en vaak, en doodzwijgen heeft echt geen zin. Maar jouw toon, stelligheid en assumpties laten niet veel ruimte voor zinvolle discussie helaas.

 • Erwin Blom
  Erwin Blom

  @remco Ik val juist niet over kleine woorden, ik haal een complete alinea aan en zou er nog veel zinnen bij kunnen pakken. Maar mijn punt: cut al die crap over alle dingen die je niet weet (over wat de mensen voelen en wel weten en wat al niet meer), het maakt je verhaal sterker want wel discussieerbaar.

 • Remco Bron
  Remco Bron

  @Yme @Erwin: Jullie punt is duidelijk. Nooit gedacht dat een tweet van @vincente zoveel impact zou hebben ;-)

 • Kjeld
  Kjeld

  @Yme Alles leuk en aardig over de toon van de text van Remco.. maar er staan nogal wat vragen open.
  1) Van Remco aan jou: ?dit is waarom Facebook ons niet gaat verslaan in de komende 3 jaar?!
  2) Hoe gaan jullie om met nieuwe (LBS voorbeeld) platform intergraties die wel FB doen en niet H?
  voorbeeld http://www.vtwonen.nl/editors-choice/blog/ (van Sanoma) wel FB pages geen Hyves
  3) Komt er een FB Hyves koppeling programma? Kan een Hyver ooit met FB praten zonder een FB-er te zijn..?

  Nog een note van mij, op de B2B markt om reclame te maken/intergraties te maken op jullie platform voor projecten die main focus hebben in NL zou ik het zeker wel doen. Maar voor Wereld target projecten zeker niet, dan moet ik alle Bebo, Orkuts, Friendsters, Myscpacen netlog ook doen.
  Dit is denk ik de wel een gedeeld idee hier in NL.
  FB, H en Twitter zullen op NL markt worden gekoppelt door software ontwikkelaars als de doelgroep NL is.
  http://link.marktplaats.nl/348856206 zie marktplaats koppeling rechts onder, gratis exposure voor FB aan erg veel NL’ers.

  Nog een NU.nl http://www.nu.nl/buitenland/2271766/regen-bemoeilijkt-hulp-nederlanders-in-frankrijk.html alleen FB onderaan het artikel.
  Ik denk dat je dit soort dingen niet kunt negeren, je kunt ze wel proberen recht te praten maar ik betwijfel of dit blijft lukken.

  Ik ben erg benieuwd naar de proactieve aanpak voor deze zaken die in jullie planning staat. Denk aan Barter deals voor referal traffic bijvoorbeeld.

 • Waarom het goed is als hyves verdwijnt | Bijgespijkerd
  Waarom het goed is als hyves verdwijnt | Bijgespijkerd

  […] De toekomst van social media (en alle andere uitvindingen) Ik las onlangs de interessante discussie ‘waarom Facebook Hyves in 3 jaar gaat wegvagen’. Grappig want zoiets roep ik ook al een tijdje tegen een ieder die het horen wil. Met verhitte […]

 • Jan prins
  Jan prins

  Content is local, communication is global

 • » Waarom het goed is als hyves verdwijnt De Scherpe Pen
  » Waarom het goed is als hyves verdwijnt De Scherpe Pen

  […] toekomst van social media (en alle andere uitvindingen) Ik las onlangs de interessante discussie ?waarom Facebook Hyves in 3 jaar gaat wegvagen?. Grappig want zoiets roep ik ook al een tijdje tegen een ieder die het horen wil. Met verhitte […]

 • Jos
  Jos

  Zeg, dit is best een interessante discussie! Ik kwam hier terecht toen ik wat op de term Hyves heb zitten Googlen. Al voordat ik dit artikel van Remco ooit gelezen had was ik van dezelfde mening, namelijk dat Hyves z’n beste tijd gehad heeft.

  Nou is het in de wereld van statistieken, analisten en andere piefen erg kwetsend om zo’n redenering te bestempelen als mening en niet als feit. Maar interessant genoeg gaat het in de hele wereld van sociale media juist grotendeels over meningen. Als een website niet goed (meer) voelt, dan betekend dat vaak ook een afname in stijging van populariteit.

  Wellicht dat ’t in de cijfers nog niet te zien is, maar een beetje actieve internetter heeft al dubbel en dwars gemerkt (het is inmiddels al enige maanden is sinds deze blogpost) dat Hyves gewoon niet ‘hot’ meer is. Daar kun je zoveel cijfers voor uit de kast trekken als je wilt, als ‘de internetmeute ’t niet meer mot’ dan moet je van goede huizen komen om de boel recht te trekken.

  Afijn, om een lang verhaal kort te maken: Remco ik ben het helemaal met je eens en ik vind dat je een sterk verhaal hebt ondanks dat je het niet onderbouwt met feiten. Misschien dat shareholders en CEO’s graag cijfers willen zien, wij, de grijze massa houden het liever bij meningen waar we ons in kunnen vinden! Ik ben het met je eens!

  Mijn grote vraag is eigenlijk wat voor ontwikkelingen zich hebben voor gedaan op dit gebied de afgelopen maanden…?

 • Wat is Hyves? – In research of the Facebook Social Plugins
  Wat is Hyves? – In research of the Facebook Social Plugins

  […] Mocht deze kans niet gegrepen worden dan kan het best voorkomen dat Hyves over een aantal jaar niet meer het meest bezochte sociale netwerk in Nederland is. Sociale […]

 • Iris
  Iris

  Wat een top discussie, zo kom ik al weer een stuk verder met mijn scriptie!

  Alleen nog een paar vragen:

  @the people van hyves; Hebben jullie buiten de cijfers over de mensen met een profiel ook cijfers over de gebruiksduur van de website hyves? Mijn kleinschalige onderzoekjes zeggen dat hyves 6% gebruikt wordt en facebook 94%, maar goed die zijn op heel Nederland niet representatief te noemen. Dus zou ik hier graag wat meer over willen weten!?
  En zouden jullie niet een link met facebook kunnen maken zodat daar mijn fotootjes en oude krabbels naar toe kunnen worden geplaatst en zodat ik dan mijn hyves profiel netjes kan afsluiten?

  PS Remco… ik denk dat je gelijk hebt, nog twee jaartjes en dan weten we het!

 • Yvonne
  Yvonne

  Ik weet nie hoor maar ik persoonlijk vind hyves VEEEEEl fijner dan facebook
  je facebook kan je..bijna nie pimpen…vind t maar een irritant overzicht…
  met hyves is dat veel duidelijker

 • krijnschuurman.com » Opinie Radio » De strijd tussen Facebook en Hyves; leugens en statistieken
  krijnschuurman.com » Opinie Radio » De strijd tussen Facebook en Hyves; leugens en statistieken

  […] van anderen die stellen dat het binnenkort afgelopen zal zijn met Hyves, of sterk nog: dat Facebook ze weg gaat vagen, en ‘dat ze dat zelf ook maar eens onder ogen moeten zien’. Ik kan me goed voorstellen […]

 • Peter
  Peter
  • Sven Timmerman
   Sven Timmerman

   En zie hier, http://www.marketingfacts.nl/statistieken/social-media-marketing/ natuurlijk is ruim 3 miljoen bezoekers per maand nog een hoop, maar het is in elkaar geklapt. Sinds de Telegraaf overname ging het hard. Als ze nu filteren op accounts die al meer dan een half jaar inactief zijn blijft er weinig meer over van je 9.8 miljoen leden.

 • RIP Hyves: Facebook heeft Hyves in drie jaar weggevaagd
  RIP Hyves: Facebook heeft Hyves in drie jaar weggevaagd

  […] nog voor de overname door de Telegraaf en nu precies 3 jaar en 3 maanden geleden dat ik voorspelde dat Facebook Hyves binnen drie jaar zou wegvagen. Dit tot grote woede van mensen als Yme Bosma (toen werkzaam bij Hyves) en Erwin Blom getuige de […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Articles

Twitter webcare; een voorbeeld hoe het niet moet
Social Media

Twitter webcare; een voorbeeld hoe het niet moet

Dorien reageerde via Twitter haar frustraties af over de telefonische klantenservice van Sanoma. De webcare verwees van het kastje naar de muur en raakte ge?rriteerd. Na een dag...

Posted on by Remco Bron
Deze app maakt van je iPhone een pyranometer (een wat?)
Apple

Deze app maakt van je iPhone een pyranometer (een wat?)

Het Nederlandse Hukseflux gespecialiseerd in thermal sensors heeft voor de iPhone een gratis app uitgebracht die van je iPhone een pyranometer maakt. Hiermee kan je de radiatie...

Posted on by Remco Bron